Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Civilingenjörer tar hem storkovan på banken

I genomsnitt 72 700 kronor i månaden, jämfört med 56 000 kronor i den övriga privata sektorn. Bank- och finanssektorn skriker efter kompetens inom avancerad matematik – vilket ger civilingenjörer möjligheter att få hög lön.
Arbete • Publicerad 27 januari 2022
Civilingenjörer får hög lön om de jobbar inom bank- och finanssektorn. Arkivbild.
Civilingenjörer får hög lön om de jobbar inom bank- och finanssektorn. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Civilingenjörer inom avtalsområdet Bao – Bankinstitutets arbetsgivarorganisation – har 30 procent högre medellön än civilingenjörer i hela privata sektorn, skriver tidningen Ingenjören. Artikeln baseras på uppgifter från fackliga Sveriges ingenjörer om medellönen 2019, i vissa fall 2020.

Också när hänsyn tas till skillnader i utbildning, examensår, befattningsnivå och övertidsersättning har Bao-ingenjörerna det högsta löneläget.

Annons

– Inom avtalsområdet Bao finns en något högre andel chefer jämfört med hela den privata sektorn, men vad som verkligen sticker ut är att det är en mycket högre andel som är specialister, säger Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges ingenjörer.

Något som också påverkar är att 80 procent av Bao-medlemmarna inte har rätt till övertidsersättning, att jämföra med motsvarande andel på 65 procent i hela privata sektorn.

Enligt kollektivavtal ska övertid kompenseras i pengar eller ledighet, och många har kompenserats med högre lön.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons