Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronapandemin och de stora kostnader det har inneburit.
De drar bland annat ner på Blekinges busstrafik tillfälligt.
Blekinge • Publicerad 13 augusti 2020
Foto: Mattias Mattisson

På grund av coronapandemin har Region Blekinge inte råd och tid att genomföra alla planerade satsningar i sin regionplan i år. Exempelvis skjuts planerna på en länsgemensam verksamhet för barn och ungdomars hälsa på framtiden.

De tvingas även göra tillfälliga neddragningar på busstrafiken i Blekinge samtidigt som Pågatågstrafiken inställda tur mellan Karlshamn och Kristianstad som infördes i maj nu förlängs till mitten av december.

Annons

Neddragningarna i busstrafiken börjar gälla på måndag den 17 augusti. Samma vecka som Blekinges skolor drar igång igen. Morgontrafiken då många skolelever och även jobbpendlare reser kommer dock inte att drabbas av neddragningarna.

– Vi kommer att minska bussavgångarna mellan klockan 9.30 och 12.30 då färre personer reser. Det kan rent av bli så att vi sätter in fler bussar mellan klockan 7.30 och 8.00 då de flesta reser, för att undvika trängsel. Vi kommer ha personal från Blekingetrafiken ute och följa upp dag för dag, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

– Vi uppmanar även resenärer att undvika att resa mellan 7.30 och 8.00 om man kanske kan flexa istället, eller ta cykeln eller gå om man bor nära skolan eller jobbet, säger Welander.

Det är busstrafiken i Ronneby, Karlshamn och Karlskrona som drabbas av neddragningarna. Busstrafiken i Sölvesborg och Olofström förändras inte.

– Vi ändrar bland annat så att bussarna i Ronneby går med 20 minuters mellanrum istället för en kvart och att bussarna från Karlskrona till bland annat Bastasjö, Jämjö, och Nättaby går var 30:e minut istället för var 20:e. Vi drar även ner busstrafiken på söndagarna, säger Welander.

Region Blekinge gör dessutom förändringar i flera projekt och initiativ inom regional utveckling, kultur och bildning för att spara pengar.

Av de satsningar på sammanlagt 178 miljoner kronor som beslutades i regionplanen kommer 38 miljoner kronor att sparas på grund av det ekonomiska läget, med höga kostnader för Region Blekinge.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons