unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronapandemin och de stora kostnader det har inneburit.
De drar bland annat ner på Blekinges busstrafik tillfälligt.
Foto: Mattias Mattisson

På grund av coronapandemin har Region Blekinge inte råd och tid att genomföra alla planerade satsningar i sin regionplan i år. Exempelvis skjuts planerna på en länsgemensam verksamhet för barn och ungdomars hälsa på framtiden.

De tvingas även göra tillfälliga neddragningar på busstrafiken i Blekinge samtidigt som Pågatågstrafiken inställda tur mellan Karlshamn och Kristianstad som infördes i maj nu förlängs till mitten av december.

Neddragningarna i busstrafiken börjar gälla på måndag den 17 augusti. Samma vecka som Blekinges skolor drar igång igen. Morgontrafiken då många skolelever och även jobbpendlare reser kommer dock inte att drabbas av neddragningarna.

– Vi kommer att minska bussavgångarna mellan klockan 9.30 och 12.30 då färre personer reser. Det kan rent av bli så att vi sätter in fler bussar mellan klockan 7.30 och 8.00 då de flesta reser, för att undvika trängsel. Vi kommer ha personal från Blekingetrafiken ute och följa upp dag för dag, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi uppmanar även resenärer att undvika att resa mellan 7.30 och 8.00 om man kanske kan flexa istället, eller ta cykeln eller gå om man bor nära skolan eller jobbet, säger Welander.

Det är busstrafiken i Ronneby, Karlshamn och Karlskrona som drabbas av neddragningarna. Busstrafiken i Sölvesborg och Olofström förändras inte.

– Vi ändrar bland annat så att bussarna i Ronneby går med 20 minuters mellanrum istället för en kvart och att bussarna från Karlskrona till bland annat Bastasjö, Jämjö, och Nättaby går var 30:e minut istället för var 20:e. Vi drar även ner busstrafiken på söndagarna, säger Welander.

Region Blekinge gör dessutom förändringar i flera projekt och initiativ inom regional utveckling, kultur och bildning för att spara pengar.

Av de satsningar på sammanlagt 178 miljoner kronor som beslutades i regionplanen kommer 38 miljoner kronor att sparas på grund av det ekonomiska läget, med höga kostnader för Region Blekinge.

Läs mer

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisman hotad och man misshandlad och rånad.

STOCKHOLM 20171209
Polisbil. 
Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Nyheter

Inatt: Man misshandlad – bröt benet

En person blev under fredagskvällen misshandlad på Parkgatan utanför Hemmakväll i Karlskrona uppger polisen.

Även 70+ är mindre benägna att hålla avstånd

Coronavirus

Även 70+ är mindre benägna att hålla avstånd

Kommunerna efterfrågar insatser med samhällsinformation.

Nyhetssvepet: Fredag 25 september

Nyheter

Nyhetssvepet: Fredag 25 september

Vi sammanfattar dagens lokala nyheter

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nyheter

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nya siffror under fredagen från Region Blekinge.