GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så många har testats för coronaviruset – ”Vi behöver mer utrustning”

Region Blekinge testar just nu tre personer som misstänkts har fått coronaviruset.
I hela landet har det genomförts nästa 200 tester.
Folkhälsomyndigheten menar att beredskapen i Sverige är bra.
Blekinge • Publicerad 26 februari 2020 • Uppdaterad 26 februari 2020

– Nu har vi en väldigt bra beredskap och arbetssätt för att hantera fall. Vi har också testat nästan 200 misstänkta fall, regionerna gör ett fantastiskt arbete med att hitta personerna och labben har kunnat avskriva fallen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Johanna Sandwall som är krisberedskapschef på Socialstyrelsen menar att det finns tillräckligt med material inom sjukvården för att hantera coronaviruset i Sverige.

– Kapaciteten är i paritet med befolkningsmängd. Vi försöker också stödja och uppmana regionerna att skapa kontinuitet i varor och leveranser kring personlig skyddsutrustning. Det är en utmaning, den globala efterfrågan är sto, säger Johanna Sandwall, till Aftonbladet.

Karin Tegmark Wisell som är chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten säger till Sveriges Radio att svenska sjukhus bör skaffa mer skyddsutrustning.

– Om man tittar på landet i sin helhet så tror jag att vi behöver mer utrustning, sen måste man titta på varje region för sig. De siffrorna har Socialstyrelsen ansvar att följa upp med varje region hur de förbereder sig, säger Karin Tegmark Wisell, till Sveriges Radio.

Det finns nu tre misstänkta fall av corona i Blekinge där personer som rest i de områden där viruset spridits och som uppvisar symtom har testats.

– Vi väntar provsvar i eftermiddag, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Folkhälsomyndigheten har fått många frågor vad man ska tänka på när man ska resa till andra länder.

– Vi har nära dialog med Swedavia, Transportstyrelsen och UD. Vi gör som de flesta länder gör, vi har ett bra system för att informera på flygplatserna. Har man minsta symptom inom närmsta dagarna ska man ringa 1177, och inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Anders Tegnell.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.