Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dagfjärilarna blir färre – så kan du hjälpa

Totalt sju dagfjärilsarter har försvunnit från fem eller fler av Sveriges län, visar en färsk rapport.
Natur • Publicerad 1 juli 2022
Apollofjärilen är en av de arter som har minskat kraftigt i Sverige. En orsak är att de blomrika gräsmarker som är viktiga för dagfjärilarna har försvunnit.
Apollofjärilen är en av de arter som har minskat kraftigt i Sverige. En orsak är att de blomrika gräsmarker som är viktiga för dagfjärilarna har försvunnit.Foto: Ola Jennersten/WWF

Hoten mot dagfjärilarna tilltar, visar en färsk rapport som SLU Artdatabanken gjort på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF).

Veronikanätfjäril och kronärtsblåvinge befaras redan vara nationellt utdöda och nästan en tredjedel av dagfjärilsarterna är rödlistade.

Annons

Dagfjärilar som apollofjäril, mnemosynefjäril och väddnätfjäril har dessutom gått ned kraftigt. Dessa arter har försvunnit från stora delar av sitt tidigare utbredningsområde. Sju arter har försvunnit från fem eller fler län.

En symbolart

– Fjärilar är en symbolart som vi människor känner igen och älskar. Att de försvinner visar på den allmänna trenden att det går dåligt för den biologiska mångfalden, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Minskningen av dagfjärilar beror bland annat på att deras livsmiljöer har minskat i takt med att jord- och skogsbruket blivit allt storskaligare under 1900-talet.

För att vända den negativa trenden krävs stora insatser på landskapsnivå och konkreta åtgärder lokalt, enligt WWF. Bland annat ett miljöinriktat jordbruksstöd.

Gillar perenner

Jennersten framhåller också att allmänheten kan bidra. Fjärilslarver får sin näring från växtdelar och fjärilar från blommans nektar.

– I Sverige finns det trädgårdar i storlek med Gotland. Om alla trädgårds- eller balkongägare låter producera en äng med blommor från vår till höst skulle det vara en fin symbol.

Speciellt perenner går hem som nektarkällor hos dagfjärilar, tipsar Jennersten.

Han menar också att myndigheter som Trafikverket kan dra sitt strå till stacken genom att inte slå vägkanterna redan vid midsommar.

Jennersten ser också positivt på det förslag som EU presenterade förra veckan om en restaureringslag med tydligare krav för bland annat gräsmarker.

Fakta: Hotet mot dagsfjärilar

I Sverige finns cirka 2 700 bofasta arter fjärilar, varav 110 är dagfjärilar.

Dagfjärilar är den grupp "vanliga" fjärilar som flyger om dagen och som har tydliga klubbformade antenner –exempel på vanliga dagfjärilar är nässelfjäril, påfågelöga och Sveriges nationalfjäril citronfjärilen.

Var femte fjärilsart och nästan var tredje dagfjärilsart i Sverige är rödlistad. 18 dagfjärilsarter är hotade, vilket innebär att de ligger närmast att försvinna helt.

Endast Norrbottens och Västerbottens län har ännu inte förlorat någon av de rödlistade dagfjärils- eller bastardsvärmararterna som noterats som bofasta i länen.

Skåne sticker ut som det län där antalet rödlistade arter är högst, men även Östergötland och länen runt Mälaren har förekomst av många rödlistade arter.

Skåne har förlorat flest arter. Även mellan- och skogsbygderna i södra och mellersta Sverige – främst Sydsvenska höglandet och Bergslagen– har förlorat påfallande många arter.

Källa: WWF/SLU Artdatabanken

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons