GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Danska gymnasieelever ska få sexualkunskap

Danmark • Publicerad 14 augusti 2022
Även danska gymnasieelever ska garanteras sexualkunskap. Arkivbild.
Även danska gymnasieelever ska garanteras sexualkunskap. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Även danska gymnasieelever ska garanteras sexualkunskap, enligt ett förslag från landets regering.

Undervisning i sex- och samlevnad är sedan tidigare obligatorisk på schemat i folkeskolen, som motsvarar den svenska grundskolan. Men när eleverna går vidare till högre former av utbildning har de inte garanterats fortsatt undervisning i ämnet.

Det har fått flera elevorganisationer att driva en kampanj för en förändring på området. Ett av argumenten har varit att undervisning behövs för att komma till rätta med sexuella trakasserier.

– Vi har precis fått en ny samtyckeslagstiftning. Det är helt avgörande att om vi ska säkerställa en verklig kulturförändring så är det vår generation som måste gå i täten, säger Ingrid Kjærsgaard, ordförande för Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

– Det kräver att vi också får utrymme på våra utbildningar att prata om hur man säkerställer samtycke och respekterar gränser.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.