Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför bör även unga minska kontakterna

Du är ung och frisk och vill inte sitta hemma och uggla – de bistra virustiderna till trots. Så vad spelar det för roll om du lever på som vanligt? Du riskerar ju ändå inte att bli allvarligt sjuk. Nja. Risken finns att ett sådant beteende bidrar till mer smittspridning och därmed till en ökad risk för de gamla.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 18 mars 2020
Även unga och friska bör undvika krogen – då minskar risken att coronasmittan når gamla och sjuka, även om de inte går på restaurang.
Även unga och friska bör undvika krogen – då minskar risken att coronasmittan når gamla och sjuka, även om de inte går på restaurang.Foto: Hasse Holmberg/TT

De gamla är den grupp som löper störst risk att bli svårt sjuka och dö till följd av det nya coronaviruset. Därför vill Folkhälsomyndigheten att dessa människor sedan några dagar tillbaka "isolerar sig" och undviker sociala kontakter så mycket som möjligt.

Men alla vi andra då? Som inte riskerar svår sjukdom? Ska vi leva "som vanligt"?

Annons

– Nej, inte just nu. Nu är det viktigt att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

TT: Men vad spelar det för roll, så länge jag rör mig i miljöer där det inte vistas några gamla?

– I förlängningen riskerar smittan att nå någon äldre och ju fler smittade vi har, desto större är risken.

Just nu håller Folkhälsomyndigheten på med ett smittskyddsarbete på hög nivå, där det inte längre handlar om traditionell smittspårning. Den tiden är sedan länge förbi. Nu handlar det i stället om att få en hel befolkning att ändra sitt beteende och hur den rör sig.

Ett av målen är att bryta redan etablerade smittkedjor.

– Det gör man bäst om man stannar hemma om man är sjuk eller har symtom, säger Anders Tegnell.

Därutöver handlar smittskyddsarbetet om att förhindra att nya smittkedjor uppstår. Det gör man dels genom att ändra hur folk rör sig, dels hur de beter sig. För även om du är ung och frisk och klarar en eventuell infektion bra, är risken högst påtaglig att din smitta ger upphov till en ny smittkedja som, kanske tiotals led längre bort, når en gammal människa.

Att vuxna människor, framför allt i Stockholmsområdet, uppmanas att arbeta hemifrån handlar alltså inte om att myndigheterna är extra måna om just deras hälsa. Inte heller är de speciellt oroliga för de gymnasieelever som nu uppmanas att plugga på distans.

I stället handlar dessa åtgärder främst om att förändra den geografiska spridningen så att risken för gamla att smittas blir så liten som möjligt. Av samma anledning bör vi nu tänka efter innan vi deltar i sociala aktiviteter, säger Anders Tegnell. För även om inte just du riskerar att bli allvarligt sjuk, finns risken att någon helt annan drabbas.

– Nu måste vi vara solidariska och tänka på andra, säger Anders Tegnell.

Annons

Experterna tror att de allra flesta förr eller senare kommer att drabbas av detta virus. Det är så den här typen av virus fungerar. Så varför inte bli smittad redan nu, och få det "överstökat"?

Nej, det är inte någon bra idé, tycker Tegnell. För i så fall kan antalet drabbade äldre snabbt bli så pass många att sjukvården inte mäktar med. Risken för att varken sig personalen eller antalet intensivvårdsplatser räcker till, som vi nu ser i Italien, är då uppenbar.

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons