Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Debatt: Satsningar på vatten­verken krävs

Miljö • Publicerad 2 juli 2022
Debattörerna anser att alla PFAS-ämnen måste förbjudas. Arkivbild.
Debattörerna anser att alla PFAS-ämnen måste förbjudas. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Det är dyrt att sänka nivåerna av hälsofarliga PFAS-ämnen i dricksvatten. Därför behöver regeringen skjuta till medel till vattenverken. Det skriver Naturskydds­föreningen och Svenskt Vatten på Svenska Dagbladets debattsida.

När Livsmedels­verket sänker gränsvärdena för PFAS i dricksvatten kommer flera vattenverk att behöva installera extra reningssteg. Det kommer att kosta runt sex miljarder kronor och därefter blir driftskostnaden omkring en miljard per år, skriver artikelförfattarna och hänvisar till uppgifter från Svenskt Vatten.

Annons

"Betydande kostnader läggs därmed på kommuner och medborgare, medan de företag och statliga myndigheter som förorenar vårt dricksvatten slipper undan" skriver de.

Debattörerna vill att regeringen förbjuder PFAS så snart som möjligt. Dessutom kräver de att regeringen ser till att de som förorenar naturen med sådana ämnen får stå för kostnader kopplade till sanering och rening.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons