Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Desperata migranter hoppade överbord

Medelhavet • Publicerad 17 september 2020
Migranter som räddades från en träbåt i Medelhavet natten den 8 september befinner sig fortfarande ombord på Open Arms.
Migranter som räddades från en träbåt i Medelhavet natten den 8 september befinner sig fortfarande ombord på Open Arms.Foto: Santi Palacios/AP/TT

Ett 70-tal migranter på räddningsfartyget Open Arms hoppade i torsdags i vattnet och försökte simma till den närliggande italienska staden Palermo.

Totalt finns runt 270 människor ombord på det spanska fartyget och de som hoppat överbord plockades upp av italienska kustbevakningen och polisbåtar.

Annons

Räddningsfartyget har mellan 8-10 september utfört tre räddningsaktioner i Medelhavet men väntar fortfarande på besked om var migranterna ska få gå i land. Två gravida kvinnor och en av deras makar har fått lämna fartyget för att få vård.

Efter att i flera år varit den huvudsakliga vägen till Europa för hundratusentals migranter och asylsökande har migrationen till Italien minskat efter tillslag mot smugglingsnätverk. Under 2020 har det dock ökat något igen.

I Rom har räddningsfartyg förbjudits att lägga till på grund av pandemin och ibland skickas de som räddas till havs till färjor där de sätts i karantän.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons