Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Detta vet vi om gasläckorna

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck.
Det här är vad som är känt kring utsläppen.
Danmark/Sverige • Publicerad 30 september 2022
Den större gasläckan från Nord Stream i svensk ekonomisk zon i Östersjön fotograferad från Kustbevakningens flygplan den 28 september.
Den större gasläckan från Nord Stream i svensk ekonomisk zon i Östersjön fotograferad från Kustbevakningens flygplan den 28 september.Foto: Kustbevakningen

Läckage uppstod i Nord Stream 2 under natten mot måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. Under onsdagen blev det känt att det totalt rör sig om fyra läckor, varav två är i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet timmar före respektive läcka upptäcktes. Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker och sabotage är den term som används för att beskriva det som inträffat.

Annons

En av detonationerna som skadade Nord Stream skedde omkring 500 meter från den viktiga Polenkabeln, som nu ska undersökas av specialister för att se om den har skadats. Kabeln är en kraftledning som används för import och export av el och går mellan Karlshamn i Blekinge och Polen.

Brottsutredningar pågår i flera länder. I Sverige leder Säpo utredningen. Den ryska säkerhetstjänsten har också inlett en brottsutredning. På fredag samlas FN:s säkerhetsråd för ett extrainsatt möte på fredag med anledning av läckagen, på begäran av Ryssland.

Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer nu säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmark infört "skärpt uppmärksamhet".

USA:s utrikesminister Antony Blinken har utlovat amerikanskt stöd till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

Läckorna finns i Sveriges respektive Danmarks ekonomiska zoner, vilket inte är det samma som att de misstänkta sabotagen skett på territorialvatten. Det finns heller inget svenskt eller danskt ägarskap i gasledningarna. Därför är det inte ett angrepp som skett på svenskt eller danskt territorium, konstaterade statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagskvällen.

Nord Stream uppger att bolaget har för avsikt att bedöma skadorna på ledningen så snart man får tillgång till "nödvändiga officiella tillstånd". Detta kan dock ske först när trycket i gasledningen har stabiliserats och läckaget har upphört.

Enbart Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Danska Energistyrelsen uppger under onsdagseftermiddagen att hälften av av all gas är borta ur ledningarna, och man beräknar att flödet upphör på söndag. Energistyrelsen uppskattar att gasutsläppen ur de två ledningarna sammanlagt motsvarar en tredjedel av Danmarks koldioxidutsläpp under ett år.

Svenska Kustbevakningen beskriver bubblorna i svensk ekonomisk zon som en undervattensplym som uppgår till cirka 800-900 meter i diameter respektive 180 meter. En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst sju sjömil respektive 1 000 höjdmeter.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons