Ecowas inte välkommet i Niamey – "Säkerhetsskäl"
Det framkommer i ett brev som nyhetsbyrån AFP tagit del av.
"Den nuvarande kontexten av offentlig ilska och revolt som följt de av Ecowas införda sanktionerna tillåter inte att denna delegation välkomnas under de villkor som krävs för lugn och säkerhet", skriver utrikesdepartementet i brevet till Ecowas representation i Niamey.
Deltagare från Ecowas, FN och Afrikanska unionen väntades delta i ett möte under tisdagen i Nigers huvudstad Niamey, uppgav en källa för nyhetsbyrån AP tidigare.
Det hade inte kommit någon bekräftelse på ett sådant möte. Men brevet tyder på att ett möte hade föreslagits.
Brevet undertecknades i måndags, samtidigt som det kom uppgifter om att kuppmakarna i Niger skulle vara redo att förhandla med Ecowas.
Ecowas riktade ekonomiska sanktioner mot Niger efter att kuppmakarna avsatte den demokratiskt valde presidenten Mohamed Bazoum den 26 juli.
Inga framsteg
Det är fortfarande oklart om Ecowas kommer att fullfölja hotet om att ingripa militärt för att återinsätta den avsatta presidenten Bazoum. Organisationen hade gett kuppmakarna helgen på sig att kliva åt sidan.
Men tidsfristen löpte ut vid midnatt i söndags utan någon annan synbar reaktion än att Niger stängde sitt luftrum och hotade slå tillbaka alla militära angrepp.
Redan i torsdags var en Ecowas-delegation i Niamey. Då fick de varken träffa juntaledaren Abdourahamane Tiani eller den fängslade presidenten. De utsända kom aldrig längre än till flygplatsen innan de vände hem tomhänta.
I måndags hade USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland ett möte med militärledare i Niamey.
– De här samtalen var extremt uppriktiga och stundtals ganska svåra, sade Nuland till journalister efter det över två timmar långa mötet.
Enligt Nuland förde samtalen inte med sig några omedelbara diplomatiska framsteg. Hon tillade också att kuppmakarna vägrade låta henne träffa juntaledaren Abdourahamane Tiani och den fängslade presidenten.
Gavs "alternativ"
Mötet hölls i stället med general Moussa Salaou Barmou och tre av de överstar som var involverade i militärkuppen och Nuland säger sig ha gett juntan "ett antal alternativ" för att backa.
Nuland ska också ha tydliggjort konsekvenserna för Nigers relationer med USA om Mohamed Bazoum inte återinstalleras som president eller om landet kallar in hjälp från den ryska privatarmén Wagner.
– Jag hoppas att de kommer att hålla dörren öppen för diplomati. Vi lade fram det förslaget. Vi får se, sade hon.
Utser ny premiärminister
Tidigare under måndagen uppgav Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, att man fortfarande ser en möjlighet till en diplomatisk lösning.
– Det fönstret är definitivt fortfarande öppet. Vi anser att juntan bör kliva åt sidan och låta president Bazoum återuppta sina plikter, sade Miller.
Efter militärkuppen säger sig nu militärledarna i Niger ha utsett landets tidigare finansminister Ali Mahamane Lamine Zeine till ny premiärminister. Habibou Assoumane blir befälhavare för presidentgardet, enligt ett uttalande i nationell tv.
Fakta: Niger
Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.
Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.
Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.
Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.
Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.
Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.
Landet har varit en av västs sista allierade i Sahel-regionen mot islamistisk extremism, sedan franska trupper portades från grannlandet Mali tidigare i år.