Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter kaoset: USA stänger gränsövergång

Myndigheterna i Texas har stängt den gränsövergång mellan USA och Mexiko där nu över 10 000 migranter samlats.
USA • Publicerad 18 september 2021
Över 10|000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.
Över 10|000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.Foto: Marie D De Jesús/AP/TT

De många migranterna befinner sig på eller vid en bro i gränsstaden Del Rio i den amerikanska delstaten Texas, och ytterligare hundratals om inte tusentals sägs vara på väg dit från Mexiko.

Gränskontrollen har tillfälligt stängts för all trafik och USA:s gräns- och tullmyndighet CBP uppger att de skickar extra personal och förnödenheter till gränsövergången, där situationen uppges bli allt mer ansträngd.

"Svimmar av värmen"

Annons

Borgmästaren i Del Rio, Bruno Lozano, har utlyst undantagstillstånd i området i närheten av bron och säger att han vill få så många som möjligt av migranterna att ta sig under bron, för deras egen säkerhet.

– Man kan känna desperationen, lidandet som dessa människor går igenom. De börjar bli aggressiva, och det är förståeligt, de ha varit ute i hettan hela dagen och det börjar bli kaotiskt (på bron), säger han till NBC.

– De är arga. Det är folk med småbarn, folk som svimmar av värmen och små barn i blöjor och de har ingenstans att tvätta sig, fortsätter han.

USA:s gräns- och tullmyndighet CBP uppger att de skickar extra personal och resurser till Del Rio för att hjälpa migranterna undan värmen i väntan på besked om de ska avvisas direkt eller får chansen att komma in i USA.

Flygs till Haiti?

Migranterna, varav många tros sakna pass och dokumentation, kommer från Mexiko och Centralamerika och även flyktingar från Afghanistan har anlänt. Men en majoritet av migranterna kommer från Haiti, där den politiska krisen och en kraftig jordbävning för en månad sedan har försämrat redan svåra levnadsförhållanden.

Enligt amerikanska medier och nyhetsbyrån AP kommer USA med början på söndag att med chartrade plan flyga tillbaka dessa till Haiti. Denna "massiva flytt" ska enligt källor genomföras med uppemot åtta flyg per dag.

Under sommaren har ett rekordhögt antal migranter kommit till gränsen, såväl i juli som i augusti grep gränsmyndigheterna runt 200 000 personer som försökte ta sig in i USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons