unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Emma blev lurad att köpa insmugglad valp

Emma Nilsson kände direkt att det var något konstigt när hon skulle köpa sin hundvalp. Men när hon väl hade den lilla hårbollen i sitt knä kunde hon inte säga nej. När hunden kort därpå blev sjuk konstaterade veterinären att det var en smuggelhund.
Hundköpet blev inte alls vad Emma Nilsson hade tänkt sig. Enligt veterinären är Molly troligtvis insmugglad till Sverige och inte vaccinerad och kontrollerad som hon ska.
Hundköpet blev inte alls vad Emma Nilsson hade tänkt sig. Enligt veterinären är Molly troligtvis insmugglad till Sverige och inte vaccinerad och kontrollerad som hon ska.
Foto: Mattias Mattisson

Molly är en mini pomeranian som gillar bus och som älskar att jaga löv när det blåser ute. Vi träffar henne tillsammans med hennes matte Emma Nilsson hemma hos Emmas mamma Elly Engström i Bromölla.

De berättar att Molly är som en helt annan hund nu jämfört med för några veckor sedan. Då ville hon inte äta, inte gå promenader och hon ville inte att någon lyfte upp henne. Det var tydligt att något inte stod rätt till.

– Vi köpte samma foder som säljaren hade men hon åt väldigt dåligt och avföringen var konstig. En dag när jag kom hem från jobbet hade hon kräkt ner hela lägenheten och så satt hon och gungade fram och tillbaka. Så vi fick åka med henne till djursjukhuset i Hässleholm, berättar Emma.

Molly är troligtvis två månader yngre än vad säljaren sa till Emma. Enligt säljaren skulle hon nu vara snart nio månader gammal men hon har nyligen börjat tappa sina tänder, vilket valparna gör när de är runt sex månader.
Molly är troligtvis två månader yngre än vad säljaren sa till Emma. Enligt säljaren skulle hon nu vara snart nio månader gammal men hon har nyligen börjat tappa sina tänder, vilket valparna gör när de är runt sex månader.
Foto: Mattias Mattisson

Det var där som Emma fick de chockerande nyheterna att Molly troligtvis var en smuggelhund och att mycket av det säljaren berättat om Molly bara var lögn.

Emma hade fått kontakt med en kvinna som sålde mini pomeranians i Stockholm via en annons på Blocket. I slutet av september åkte hon och hennes före detta sambo upp och fick komma till en lägenhet där säljarens egna hanhund, Molly och en annan valp fanns.

Emma fick snart lilla Molly i knät och efter det kunde hon inte tänka sig att åka hem utan henne. Men ändå kändes det inte helt bra.

– Enligt säljaren skulle hon vara 16 veckor gammal men hon var så himla liten. Som en sko. Hon verkade också väldigt trött. Men säljaren sa att det var för att hon precis hade varit ute och lekt.

Säljaren berättade att hon hade tagit sin hanhund till Lettland och parat den med en väninnas tik. Sedan hade hon själv tagit valparna till Sverige.

Emma betalade 19 000 kronor för Molly. 2 000 hade hon swishat i förväg, de resterande 17 000 ville säljaren ha i kontanter. De fick ett pass från Lettland med sig, men ingen stamtavla. Den skulle skickas senare.

När Molly kom till Emma Nilsson var hon trött, hade ont och ville varken leka eller äta. Nu är hon som en helt annan hund.
När Molly kom till Emma Nilsson var hon trött, hade ont och ville varken leka eller äta. Nu är hon som en helt annan hund.
Foto: Mattias Mattisson

Men efter det blev ingenting som Emma hade tänkt sig. Efter att Molly blivit sjuk och tagen till veterinären fick de alltså veta att informationen de hade fått inte stämde. Bland annat saknades en signatur i passet vilket gjorde det ogiltigt. Det kom fram att Molly inte hade blivit ordentligt veterinärundersökt och att hon inte hade fått alla vaccinationer som hon borde ha fått.

– De röntgade Molly, undersökte henne med ultraljud och kollade tänderna och så sa de att hon var betydligt yngre än vad säljaren påstått att hon var. När jag köpte henne sa säljaren att hon var 16 veckor gammal men hon var troligtvis bara åtta. Så hon måste ha tagits ifrån sin mamma för tidigt.

När Emma och Elly tog kontakt med säljaren och ville ha svar på frågor om Molly fick de bara höra undanflykter. Historien om hur Molly kom till Sverige ändrades och hon ville inte svara på hur gammal Molly egentligen är, var hon togs in i Sverige eller när stamtavlan skulle skickas.

– Hon skickade en bild på en stamtavla för ett påstått syskon till Molly. När jag påpekade att de inte hade samma födelsedatum svarade hon att Jordbruksverket måste ha gjort fel, säger Elly.

När säljaren fick höra att Mollys veterinär pratat om att göra en anmälan till länsstyrelsen och Jordbruksverket och Elly hotade med polisanmälan erbjöd hon sig att köpa tillbaka Molly.

Men det var inget alternativ då Molly redan kändes som en familjemedlem. Nu låg fokus på att få henne frisk.

– Veterinären sa att om hon hade en parasit från Lettland eller om hon inte blev bättre kunde de bli tvungna att avliva henne. Då var jag jätteledsen, arg och besviken. Men hon hade drabbats av en parasit som är ganska vanlig bland valpar och som de kan bli sjuka av om de till exempel utsätts för stress. Efter att hon varit inlagd några dagar med dropp och annan kost så blev hon bättre, säger Emma.

Men det har kostat stora summor. Säljaren sa att Molly hade blivit valpbesiktigad men det var inte sant och därför gäller inte försäkringen. På grund av det har Emma fått betala 25 000 kronor i veterinärskostnader.

– Men jag struntar i pengarna. Det som stör mig är att säljaren lurade mig. Att en människa ens kan göra så. Jag tänker på vad Molly har varit med om. Hur kom hon hit? Lade de henne i ett handskfack?

– Om man har rent mjöl i påsen är man behjälplig och svarar på frågor. Allt det här är jättetråkigt och jag tycker det är viktigt att det kommer ut. Det är bra om andra får veta vad man bör vara uppmärksam på när man ska köpa en hund. Vi har lärt oss jättemycket av det här, men det är inte lätt när man ska köpa en hund första gången, säger Elly.

Lagom till jul fick Emma en lettisk stamtavla skickad till sig men hon tvivlar på att den är äkta. Som tur väl är har Molly i alla fall blivit bättre.

– Det är jätteskönt. Hon måste bli frisk och det får kosta vad det kostar vill. Veterinären tyckte att jag inte skulle skämmas över att jag blivit lurad utan berätta för så många som möjligt, säger Emma.

Ångrar du i dag att du köpte Molly?

– Nej det gör jag inte.

Läs mer:

I december skrev Sydöstran om att många smuggelhundar kommer till Sverige via hamnarna i Blekinge. Men smugglarna kommer undan lätt. ”Problemet med insmugglade hundar fortsätter att öka eftersom det inte ger något straff och eftersom vi inte har några resurser att lägga på det här. Det finns annat som anses viktigare” säger Gunnel Hellman på Tullverket. Läs hela reportaget HÄR.