Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU-parlamentariker kritiserar filippinsk dom

Filippinerna • Publicerad 8 juli 2020
Rappler-chefen Maria Ressa dömdes i juni till fängelse för förtal enligt en lag som stiftades efter att det påstådda brottet begåtts. Arkivbild.
Rappler-chefen Maria Ressa dömdes i juni till fängelse för förtal enligt en lag som stiftades efter att det påstådda brottet begåtts. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

I ett öppet brev till Filippinernas president Rodrigo Duterte kritiserar en rad EU-parlamentariker den omtalade förtalsdomen mot Maria Ressa och Reynaldo Santos. De två filippinska journalisterna dömdes i juni till fängelse i vad som tolkats som ett sätt att tysta deras rapportering.

"Vi är oroliga att domen sänder ett starkt budskap till journalister om att kritisk rapportering medför risk att fängslas", heter det i brevet, som bland annat undertecknats av Alice Bah Kuhnke (MP).

Annons

Utöver förtalsdomen har filippinska myndigheter startat ytterligare utredningar mot journalisterna, som låg bakom den regeringskritiska nyhetssajten Rappler. Enligt brevet riskerar Maria Ressa nu nästan 100 år i fängelse.

I brevet uppmanas presidenten att lägga ner undersökningarna, att inte stoppa journalisternas överklagan av domen, och att garantera en fri och självständig press i landet.

Domen har tidigare kritiserats av bland annat EU:s utrikeschef, människorättsorganisationen Human Rights Watch och FN.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons