Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Evakueringen från Niger inledd

Flera europeiska länder evakuerar sina medborgare från Niger. Det första evakueringsflyget har nu lyft från landet, uppger franska myndigheter. Samtidigt får kuppmakarna stöd från militärjuntor i grannländerna.
Niger • Publicerad 1 augusti 2023
Nigerier, några av dem med ryska flaggor, demonstrerade till stöd för kuppledaren Abdourahmane Tchiani i söndags. Samma dag attackerades Frankrikes ambassad i Niamey.
Nigerier, några av dem med ryska flaggor, demonstrerade till stöd för kuppledaren Abdourahmane Tchiani i söndags. Samma dag attackerades Frankrikes ambassad i Niamey.Foto: Sam Mednick/AP/TT

Det första evakueringsflygplanet har lämnat Niger, uppger Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna till AFP under tisdagskvällen.

Enligt utrikesministern var 262 personer ombord, inklusive ett dussin spädbarn. Planet väntas anlända till Paris under natten.

Annons

Frankrike – som har skickat tre flygplan – erbjuder att även evakuera andra europeiska medborgare som vill resa från det västafrikanska landet.

Sveriges utrikesdepartement skriver i ett mejl till TT att de har information om att ett fåtal svenskar befinner sig i Niger.

"UD har kontakt med dessa och efterhör vilket behov de har av konsulärt stöd. Det är ännu oklart om de vill och har möjlighet att lämna landet", skriver man och uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och iaktta största vaksamhet.

USA evakuerar inte

De europeiska besluten att evakuera kom efter angrepp mot den franska ambassaden i huvudstaden Niamey och efter att luftrummet över Niger stängts – vilket gör det omöjligt att lämna landet med reguljärflyg. Detta enligt ett uttalande från franska UD.

Frankrike använder obeväpnade militärplan med plats för över 200 passagerare för evakueringarna. Enligt landet befinner sig omkring 600 civila franska medborgare i Niger men det är oklart hur många som vill lämna landet.

Italien uppger att landet förbereder "en särskild flygning för italienare som vill lämna landet". Ungefär 90 italienska medborgare ska finnas i Niamey, och sammanlagt nära 500 i hela landet.

Tyskland uppmanar sina medborgare i Niger – färre än 100 stycken – att lämna landet med de franska evakueringsplanen. USA meddelar däremot att de i nuläget inte planerar att evakuera sina medborgare.

Protest mot Frankrike

Förra veckan avsattes den folkvalda presidenten Mohamed Bazoum av militärer från det egna presidentgardet. I helgen marscherade tusentals genom Niamey i en protest arrangerad av den nya militärledningen. Fönster krossades och en dörr brändes på Frankrikes ambassad.

Militärledningen hade då spridit uppgifter om att Frankrike planerar att ingripa militärt i Niger, något som Paris förnekar. Omkring 1 500 franska soldater finns på plats i Niger. Dessa ska inte evakueras, uppger Paris på tisdagen.

Västafrikas ekonomiska gemenskap Ecowas meddelade i söndags att man bryter förbindelserna med Niger och riktar ekonomiska sanktioner mot landet.

Stöd från militärjuntor

Annons

Ecowas har också ställt ett ultimatum till kuppmakarna om att de inom en vecka måste avsäga sig makten och befria president Mohamed Bazoum. Om så inte sker utesluter organet inte att man använder sig av våld för att återställa ordningen.

Men i ett gemensamt uttalande skriver militärjuntorna i grannländerna Mali och Burkina Faso att "varje militärt ingripande mot Niger kommer att betraktas som en krigsförklaring mot Burkina Faso och Mali".

Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Landet har varit en av västs sista allierade i Sahel-regionen mot islamistisk extremism, sedan franska trupper portades från grannlandet Mali tidigare i år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons