Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Experten: Sök sommarjobb extra tidigt

Vänta inte, då kan det vara för sent. En konsekvens av pandemin kan bli högre konkurrens om sommarjobben – och då gäller det att vara på tårna.
Här ger jobbsökarexperten sina bästa tips för hur du bäst landar ett sommarjobb i år.
Ekonomi • Publicerad 16 januari 2021
Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, tipsar om att börja söka sommarjobb redan nu.
Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, tipsar om att börja söka sommarjobb redan nu.Foto: Andreas Damgaard/Pressbild

Fler arbetssökande i kombination med pandemidrabbade branscher och avvaktande arbetsgivare – tillsammans riskerar det att bli en dyster cocktail för alla sommarjobbare.

Vill du maximera dina chanser att få ett sommarjobb trots den hårdare konkurrensen så gäller det att inte snooza. Det menar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg, som tipsar om att börja söka jobb redan nu.

Annons

– Genom att vara ute i god tid så ökar chansen att få ett jobb som du trivs med, dessutom visar du att du är engagerad. Så även om arbetsgivaren inte skulle söka folk redan nu så kommer de att minnas dig, säger hon och tillägger:

– I och med att det kanske är extra många som söker jobb i år också så ökar chansen om du är en av de första som kontaktar arbetsgivaren.

Skicka spontanansökningar

Förutom att söka de jobb som finns listade på jobbsajter tipsar Ellinor Wassberg om att använda sig av kontakter. Att våga berätta för vänner och bekanta att du söker jobb, och be om såväl tips som rekommendationer.

En annan god idé kan vara att göra ett inlägg på sociala medier för att berätta att du söker ett sommarjobb och vilka branscher du är intresserad av att arbeta inom.

– Jag vill verkligen slå ett slag för att söka jobb spontant, och inte bara invänta att arbetsgivaren lägger ut en annons. Under pandemin blir det svårt att besöka arbetsgivare och lämna en ansökan, istället kan du göra det digitalt via mejl, telefon eller sociala medier, säger Ellinor Wassberg.

"Var redo"

Hon råder också arbetssökande att vara flexibla och våga söka olika jobb. Kanske har den arbetsgivare du helst skulle jobba hos svårt att anställa på grund av pandemin, men i andra branscher kan det tvärt om finnas ett stort behov av personal.

Skulle du trots allt inte få napp direkt så har du ändå fått en fördel gentemot andra jobbsökande som inte ens har börjat än. För om det skulle komma ett besked om lättade restriktioner kan många branscher behöva anställa igen – och det fort.

– I situationen som vi befinner oss nu är det bra att du har ett uppdaterat cv och personligt brev, och att du har koll på intervjufrågor. Det kan gå väldigt snabbt när allting väl lättar och då gäller det att vara redo, säger Ellinor Wassberg.

Fakta: Expertens cv-tips

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, ger sina bästa tips kring cv och personligt brev:

Anpassa ditt cv efter just den bransch och tjänst du söker, och våga välj bort punkter som inte är relevanta.

Om du däremot inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan det vara svårt att fylla ett cv alls. Då kan det vara en god idé att ta med andra erfarenheter som visar att du är engagerad och driven. Kanske har du suttit barnvakt, varit med i elevrådet eller hjälp någon att handla under pandemin?

Fokusera på att anpassa ditt personliga brev efter den tjänst du söker. Tre frågor som du ska besvara i brevet är: Vem är du som kollega eller anställd? Vad kan du bidra med i just den här rollen och på den här arbetsplatsen? Varför vill du jobba med just det här yrket och hos den här arbetsgivaren?

Låt gärna någon annan titta igenom din ansökan och ge tips innan du skickar in den.

Källa: Ellinor Wassberg, Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons