Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Viss sjukvårdspersonal får coronaersättning

Region Blekinge betalar ut coronaersättning till alla anställda som har jobbat patientnära under pandemin.
Cirka hälften av regionens anställda kommer därmed få ett engångsbelopp utbetalat, en annorlunda lösning jämfört med många andra regioner.
Blekinge • Publicerad 12 januari 2021
Foto: Mikael Fritzon/TT

Region Blekinge har beslutat att betala ut ett engångsbelopp på 4 000 kronor till alla medarbetare som har arbetat patientnära under coronapandemin. Beslutet har tagits av regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) som ett ordförandebeslut. Det innebär att det verkställs direkt och därmed betalas ut i samband med januarilönen.

Engångsbeloppet betalas ut till medarbetare i ett flertal olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården och också vissa yrkesgrupper inom regionservice, bland annat lokalvårdare. Både tillsvidareanställda och vikarier omfattas av utbetalningen. Enligt Regiondirektör Peter Lilja kommer runt hälften av regionens personalstyrka får ta del av ersättningen, totalt runt 2500 medarbetare.

Annons

– Vi vill visa vår uppskattning för de medarbetare som har kommit i direktkontakt med coronapatienter och pandemin och uttrycka vår tacksamhet för de insatser som de har gjort. Utan våra medarbetares insatser hade vi inte klarat våra uppdrag så bra som vi ändå gjort och gör, säger Lennarth Förberg (M).

Totalt ska Region Blekinge betala ut 15 miljoner kronor i coronaersättning till sina anställda för deras patientnära arbete under 2020.

”Beloppets storlek är bestämt utifrån att det ska vara tillräckligt mycket för att uppskattas”
Peter Lilja, regiondirektör

Region Blekinge har valt ett annorlunda sätt att betala ut coronaersättning jämfört med andra regioner. Många regioner har i stället betalat ut tidsbestämda extra ersättningar för att sjukvårdspersonalen har fått hoppa in och jobba mycket extra.

–Vi har haft en bra dialog med de fackliga organisationerna och de tycker att det är en bra lösning. Beloppets storlek är bestämt utifrån att det ska vara tillräckligt mycket för att uppskattas, säger Peter Lilja, regiondirektör.

Under tisdagens pressträff presenterade Lennarth Förberg (M) även ett förslag från alliansen i regionstyrelsen om att höja lönerna för Blekinges hälso- och sjukvårdspersonal med 35 miljoner kronor per år. Eftersom regionens lönerevision sker i april och lönerna höjs därefter kan vårdpersonalens löner höjas med 26 miljoner kronor i år, om förslaget röstas igenom.

Hur pengarna kan komma att fördelas är inte klart än men det är inte bara sjukvårdspersonal som jobbar med patientnära arbete som omfattas. Det omfattar de som ligger under lönenivån jämfört med andra regioner, enligt Lennarth Förberg (M).

– Det här är ett långsiktigt beslut så det påverkar lönebildningen i positiv riktning även under 2022 . Beslutet är ännu inte fattat men jag förutser inga större problem med det, säger Lennarth Förberg (M).

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons