Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre klick på Platsbankens annonser

Arbete • Publicerad 22 januari 2021
När fler blev arbetslösa fick annonserna på Platsbanken färre klick. Arkivbild.
När fler blev arbetslösa fick annonserna på Platsbanken färre klick. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Trots att arbetslösheten i fjol steg minskade antalet sökningar på Arbetsförmedlingens jobbplattform Platsbanken när coronapandemin fick sitt utbrott. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Ifau, minskade antalet annonser snabbt när pandemin slog till, i synnerhet inom hotell- och restaurangbranschen.

Annons

Men även antalet sökningar sjönk, mot förmodan. Mellan mars och juli i fjol minskade antalet annonsvisningar med 40 procent jämfört med samma period 2019.

– Det kan vara så att arbetssökarna har uppfattat chansen att hitta ett jobb som lägre än vad den faktiskt är, att man så att säga överskattar de negativa effekterna på arbetskraftsefterfrågan, säger Lena Hensvik, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, till radion.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons