Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Festivalen där nya intressen föds hos barnen

Det är några månader kvar. Men Sölvesborgs kommun laddar redan för fullt inför femte upplagan av Barnfestivalen. I år blir temat Cirkus.
Hällevik • Publicerad 27 februari 2020
Cirkusfabriken från Malmö håller i flera aktiviteter under årets barnfestival. På lördagen, den 16 maj, ger de en cirkusföreställning.
Cirkusfabriken från Malmö håller i flera aktiviteter under årets barnfestival. På lördagen, den 16 maj, ger de en cirkusföreställning.Foto: Cirkusfabriken

Barn har rätt till rörelse och skapande – oavsett sociala, ekonomiska, etniska, intellektuella och fysiska förutsättningar. Det är tanken bakom den populära barnfestivalen i Hällevik, som i år anordnas för femte gången.

Hur kom ni på idén från början, samordnare Pia Olsson?

Annons

– Initiativet kom från Christer Jönsson på Hälleviks camping. Han hade varit på ett liknande arrangemang utanför Göteborg. Vi tyckte att det lät jätteintressant att alla barn ska få möjligheter att prova på olika aktiviteter. Just detta med aktivitet är viktigt. Barnen ska delta och inte vara åskådare, berättar Pia Olsson.

Alla kommunens elever upp till årskurs sex deltar under en skoldag. Även Bromölla kommun är med på ett hörn. Det är med andra ord en stor apparat att få till logistiken med bussar och måltider.

Totalt är det ett hundratal olika programpunkter, med barns fritid i fokus. Förväntningarna är ofta höga hos eleverna, enligt Pia Olsson.

– Barnen längtar till festivalen. I fjol var det världens sämsta väder, med regn och blåst. Ändå såg vi glädjen hos alla barn.

Årets tema är cirkus. På Heden, intill Strandvallen i Hällevik, blir det tio olika cirkusstationer med olika workshops som arrangeras av Cirkusfabriken i Malmö. Barnen får testa att gå på styltor, jonglera och gå på lina. Bland annat.

– Det finns också en teaterloge där eleverna kan klä ut sig, berättar Pia Olsson.

Festivalen hålls den 15 och 16 maj. På fredagen är skolorna involverade och på lördagen är det mer karaktären av en familjefestival.

Cirka 300 ideella aktörer är med och hjälper till, med allt från fågelholksbyggande till golfspelande och musik.

Syftet är, som nämnts, att barnen ska få smak på aktiviteter de kanske inte har testat tidigare. Ofta leder det till att deltagarna går med i en förening eller börjar spela ett instrument.

– När vi bidrar till att ett barn får en ny hobby, då känner vi att vi har lyckats, säger Pia Olsson.

Barnfestivalen i Hällevik arrangeras av Sölvesborgs kommun, i samarbete med Sölvesborg Mjällby Sparbank, Region Blekinge och Sölvesborgs föreningsliv.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons