GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

FI om bankskatt: Bättre men fortsatt dåligt

FI:s generaldirektör Erik Thedéen är fortsatt kritisk till bankskatten. Arkivbild.
FI:s generaldirektör Erik Thedéen är fortsatt kritisk till bankskatten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Det något ändrade regeringsförslaget om bankskatt är bättre, men fortsatt dåligt utformat, tycker Finansinspektionen (FI) i sitt remissvar.

Om regeringens syfte att stärka statsfinanserna med riskskatten, som den egentligen kallas, har FI inga synpunkter på. Men motivet att skatten skulle motverka risker i banksystemet, ger myndigheten inte mycket för. Det utlåtandet gav Finansinspektionen redan i höstas när förslag till riskskatt då lades fram.

I maj kom ett reviderat förslag från regeringen.

Bättre, men fortsatt dåligt. Det finns mer effektiva sätt att stärka stabiliteten i banksystemet, kan FI:s svar sammanfattas som.

Skatten på bankerna, utformat som en procentsats på skulderna, väntas dra in 5-6 miljarder kronor per år, pengar som enligt regeringen ska användas till ökade satsningar på försvaret.

Läs mer