Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN: 16 miljoner i behov av hjälp i Ukraina

Ukraina • Publicerad 3 juli 2022
En kvinna får en påse från FN:s flyktingorgan UNHCR vid ett centrum i Zaporizjzja för människor som tvingats bort från sina hem på grund av kriget. Bilden togs i början av maj.
En kvinna får en påse från FN:s flyktingorgan UNHCR vid ett centrum i Zaporizjzja för människor som tvingats bort från sina hem på grund av kriget. Bilden togs i början av maj.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Efter över fyra månader av krig är behovet av humanitärt bistånd i Ukraina skriande.

Nästan 16 miljoner människor i landet behöver vatten, mat, vård, tak över huvudet och skydd, enligt FN. Men det kan vara ännu fler.

Annons

– Siffran är återhållen och FN håller på att göra en ny bedömning, säger Osnat Lubrani, FN:s humanitära chef i Ukraina, i en uppdatering från organisationen.

Över 300 organisationer arbetar med humanitärt stöd i Ukraina, varav runt 200 är ukrainska icke-statliga organisationer där ukrainare själva är involverade, enligt Lubrani.

Nästan 5 000 civila dödsoffer har bekräftats och lika många har skadats under kriget, men sannolikt är det bara en bråkdel av det verkliga antalet offer.

– Jag har inte exakta siffror över sjukhusen som skadats, och skolorna och bostäderna, men vi vet att det handlar om tusentals. Vi kan helt enkelt inte verifiera några exakta siffror än, säger Osnat Lubrani.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons