Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN firar 75 år – i pandemins skugga

Världens ledare erkänner att FN ännu inte levt upp till sina förhoppningar, när världsorganisationens 75-årsdag nu firas.
FN • Publicerad 21 september 2020
Extra staket framför FN:s huvudingång i New York. Närvaron i FN-skrapan är sedan flera månader tillbaka nedskruvad till ett minimum på grund av pandemin.
Extra staket framför FN:s huvudingång i New York. Närvaron i FN-skrapan är sedan flera månader tillbaka nedskruvad till ett minimum på grund av pandemin.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Under måndagen högtidlighåller stats- och regeringschefer från hela världen bildandet av Förenta nationerna efter andra världskriget. Firandet sker dock på distans. Den ursprungliga tanken var att i år hålla en extra pampig generalförsamling i FN-högkvarteret i New York, men det har pandemin satt stopp för.

Världens ledare ska anta ett gemensamt uttalande där de hyllar FN:s prestationer, men samtidigt tar upp tillkortakommanden. "Vår värld är ännu inte den värld som grundarna hoppades på för 75 år sedan", står det i dokumentet. "Den plågas av växande klyftor, fattigdom, hunger, väpnade konflikter, terrorism, osäkerhet, klimatförändringar och pandemier".

Annons

I vanliga fall utgör generalförsamlingen en årlig möjlighet för världsledarna att träffas i FN-skrapan, men denna gång väntas de flesta hålla videotal från sina hemländer i stället. Efter födelsedagsfirandet på måndagen inleds generalförsamlingen på tisdagen.

FN:s exakta födelsedag är dock svår att ringa in. Strukturen togs fram på USA:s initiativ vid den så kallade Dumbarton Oaks-konferensen i Washington redan hösten 1944. FN-stadgan förhandlades sedan fram på ett toppmöte i San Francisco våren 1945.

Men närmast en riktig födelsedag kommer kanske datumet den 24 oktober 1945. Det var då FN-stadgan godkändes av tillräckligt många medlemsländer för att organisationen skulle kunna börja arbeta.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons