Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försäljningsrekord på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har fått ett rejält uppsving under sommaren. Två faktorer tros ligga bakom rekordförsäljningen.
Ekonomi • Publicerad 9 augusti 2020
I juli ökade försäljningen av bostadsrätter med 35 procent i hela landet och i Storstockholm noteras en ökning på drygt 50 procent – ett rekord med råge enligt Hemnets data. Arkivbild.
I juli ökade försäljningen av bostadsrätter med 35 procent i hela landet och i Storstockholm noteras en ökning på drygt 50 procent – ett rekord med råge enligt Hemnets data. Arkivbild.Foto: 
– Nu upplever vi att det läggs ut fler objekt för visning vecka för vecka, i hela landet. Det blir intressant att se i slutet av augusti, om det blir den rivstart som brukar inleda hösten på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg. Arkivbild.
– Nu upplever vi att det läggs ut fler objekt för visning vecka för vecka, i hela landet. Det blir intressant att se i slutet av augusti, om det blir den rivstart som brukar inleda hösten på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg. Arkivbild.Foto: 

I vanliga fall brukar aktiviteten bland bostadsspekulanter bli markant lägre under sommaren. Men i år är det mycket som inte är som vanligt – även på bostadsmarknaden.

– Vi trodde att antalet försäljningar skulle öka något under sommaren, som en effekt av att många affärer uteblev i maj och juni, samt att folk varit hemmavid. Men det här är en betydligt större ökning än vad vi trodde, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Annons

Totalt ökade antalet sålda bostäder i hela landet i juli med 25 procent hos mäklarfirman – bolaget trodde på en ökning runt tio procent som mest. Bland bostadsrätterna ökade försäljningen med 37 procent.

Stockholms län sticker ut. Där har antalet bostadsaffärer ökat med nästan 90 procent jämfört med samma månad förra året.

– Det är betydligt mer än övriga storstadsområden. Det kan vara på grund av att Stockholm drabbades mer än andra län när coronapandemin slog till och att det nu studsar tillbaka.

– Nu upplever vi att det läggs ut fler objekt för visning vecka för vecka, i hela landet. Det blir intressant att se i slutet av augusti, om det blir den rivstart som brukar inleda hösten på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

Rekordmånad

Mäklarbyrån är inte ensam om att notera ökningen.

– Tittar vi tillbaka på juni och juli har det varit en jätteaktivitet hos köpare och säljare – det har sålts betydligt fler bostadsrätter än vad det vanligtvis görs under sommaren, säger Erik Holmberg, analytiker på söktjänsten Hemnet.

I juli ökade försäljningen med 35 procent i hela landet och i Stockholms län noteras en ökning på drygt 50 procent och 2 370 bostäder såldes – ett försäljningsrekord med råge, enligt Hemnets data.

Enligt analytikern är det främst två faktorer som lett till den skyhöga sommaraktiviteten.

– Det är en speciell sommar, i och med att många är hemma i Sverige och inte reser i lika stor utsträckning. Det kan ha bidragit till att fler köpare har haft möjlighet att gå på fler visningar och vara aktiva i budgivningar, säger Erik Holmberg.

– Det har i sin tur sannolikt påverkat de som vill sälja, för de ser att det finns ett intresse bland spekulanter. Precis som köpare har även säljarna troligen inte rest lika mycket som en vanlig sommar, fortsätter han.

Eftersläpningseffekt

Annons

Den andra faktorn är att marknaden under våren har gått både upp och ned, och gett en eftersläpningseffekt på antalet sålda bostäder.

– Under våren var marknaden orolig, och då får man ofta effekten att det blir färre avslutade affärer, säger Erik Holmberg.

– Det är en tydlig minskad oro för fortsatta problem och prisnedgångar. Det finns fortsatt stora orosmoln inför hösten, men nulägesbilden är positiv och präglas inte av samma oro som under våren. Det är en väldigt tydligt vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt.

Corona-variabeln

Priserna har under juli, till skillnaden från antalet affärer, varit relativt stilla.

Trots det heta läget på marknaden finns det fortfarande frågetecken om hur utvecklingen kommer att se ut under hösten.

Den stora variabeln i ekvationen: den fortsatta effekten av pandemin.

– Om det blir en hackig återhämtning där arbetslösheten förblir hög så kan bostadspriserna komma att ta stryk under hösten, och det kan också bli ett högre utbud jämfört med en vanlig höst. Räntan kommer också sannolikt att vara låg.

– Det är en otroligt svårt tid att veta var marknaden tar vägen, säger Erik Holmberg.

Faktaruta: Antal sålda bostadsrätter i juli

Antal sålda bostadsrätter i juli 2020 Förändring jämfört med juli 2019Riket: 7 391 +35 procentStockholms län: 2 370 +58 procentStockholm – inom tullarna: 512 +62 procentVästra Götalands län: 1 038 +24 procentSkåne län: 1 252 +35 procent

Källa: Hemnet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons