Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förslag: Gör hela Blekinge till en kommun

Gör Blekinge till en kommun.
Det föreslår Ronnebypolitikern Sune Håkansson.
RONNEBY • Publicerad 24 januari 2020
Sune Håkansson.
Sune Håkansson.Foto: Mattias Mattisson

Det finns flera fördelar med att låta Blekinge utgöra en kommun i stället för fem. Det skriver Sune Håkansson, Ronnebypartiet, i en motion till kommunfullmäktige i Ronneby.

”En förklaring till att förslaget återkommer är att det spekuleras i att staten kommer att ge bidrag, i form av skuldavskrivningar, till de kommuner som frivilligt slår sig samman. För Blekinges del skulle det kunna röra sig om flera hundra miljoner kronor”, skriver han.

Annons

Därefter radar han upp fördelar med att göra länet till en enda kommun, exempelvis gemensam bostadsplanering, lättare att ”förhandla” med staten, utrymme för rationaliseringar samtidigt som onödig inbördes konkurrens försvinner. Kultur- och fritidsanläggningar kan spridas ut i länet så att det blir både billigare att bygga och mer rättvist för invånarna.

Håkansson föreslår i motionen att Ronneby kommun tar initiativ till att länets kommuner går samman till en kommun.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons