Nyheter

Förslag: Gör hela Blekinge till en kommun

RONNEBY Artikeln publicerades
Sune Håkansson.
Foto: Mattias Mattisson
Sune Håkansson.

Gör Blekinge till en kommun.

Det föreslår Ronnebypolitikern Sune Håkansson.

Det finns flera fördelar med att låta Blekinge utgöra en kommun i stället för fem. Det skriver Sune Håkansson, Ronnebypartiet, i en motion till kommunfullmäktige i Ronneby.

”En förklaring till att förslaget återkommer är att det spekuleras i att staten kommer att ge bidrag, i form av skuldavskrivningar, till de kommuner som frivilligt slår sig samman. För Blekinges del skulle det kunna röra sig om flera hundra miljoner kronor”, skriver han.

Därefter radar han upp fördelar med att göra länet till en enda kommun, exempelvis gemensam bostadsplanering, lättare att ”förhandla” med staten, utrymme för rationaliseringar samtidigt som onödig inbördes konkurrens försvinner. Kultur- och fritidsanläggningar kan spridas ut i länet så att det blir både billigare att bygga och mer rättvist för invånarna.

Håkansson föreslår i motionen att Ronneby kommun tar initiativ till att länets kommuner går samman till en kommun.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.