GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Första S-regeringen på 15 år väntar

Sverige kan åter få en regering som bara består av socialdemokrater.
Det var 15 år sedan sist.
Politik • Publicerad 25 november 2021
Magdalena Andersson var statssekreterare i statsminister Göran Persson senast Sverige styrdes av en socialdemokratisk enpartiregering 2006. Bilden är från 2019.
Magdalena Andersson var statssekreterare i statsminister Göran Persson senast Sverige styrdes av en socialdemokratisk enpartiregering 2006. Bilden är från 2019.Foto: Filip Erlind/TT

Då var den nuvarande S-ledaren Magdalena Andersson statssekreterare och Göran Persson statsminister.

Nu hoppas Andersson få riksdagens uppdrag att bilda en ny sådan regering.

Att åter få en regering med bara S-märkta ministrar är många socialdemokraters dröm. Den rödgröna regeringens sju år vid makten har långt ifrån varit fri från interna konflikter.

Det är dock inget S-ministrar talar högt om.

– Blir det en socialdemokratisk enpartiregering så är det klart att jag kommer att sakna våra miljöpartistiska vänner runt bordet i regeringen, sade Andersson i går.

Har klagat

När S släppte in MP i regeringen 2014 var det första gången S suttit i en koalitionsregering sedan S regerade med Bondeförbundet på 50-talet. Socialdemokrater är vana att regera ensamma.

Socialdemokrater har i korridorerna klagat på att miljöpartister satt sig på tvären för hårdare tag mot brottsligheten, bromsat en stramare asylpolitik och drivit klimat- och miljöfrågor utan hänsyn till ekonomiska realiteter.

Synen på friskolor och arbetskraftsinvandring är två andra områden där rödgröna spänningar uppstått.

Om Magdalena Andersson lyckas tillträda med en S-regering är det slut på hårda och långdragna interna förhandlingar innan regeringen kan lägga fram sina lagförslag i riksdagen.

Ingen lätt väg

Att MP nu lämnar regeringen kan också innebära ökade möjligheter för S att profilera sig inför valet, till exempel i kampen mot brottsligheten och mot vinster i välfärden.

– Nu kan vi bli tydligare med vår politik, säger en S-ledamot i riksdagen.

Men det blir knappast en lätt väg fram till valet för Magdalena Anderssons eventuella S-regering. Det blir ännu en minoritetsregering med stöd från bara 100 av riksdagens 349 mandat.

Minoritetsregeringar har varit mer regel än undantag i Sverige. Men senast Sverige hade en regering med färre mandat var Folkpartiregeringen 1979.

Magdalena Andersson uppgav vid onsdagens pressträffar att det kommer att krävas mycket samtal och diskussioner i riksdagen för att regeringen ska få igenom sin politik.

– Det blir en situation liknande den danska regeringens situation, sade hon.

Över blockgränsen?

En fråga är om en socialdemokratisk S-regering kommer att söka stöd över blockgränserna till exempel för stöd för rättspolitiken. Det är dock inte säkert att Moderaterna vill göra upp med S om ett av deras främsta vapen i valrörelsen – hårdare tag mot kriminella gäng.

Ett exempel på förslag som Anderssons eventuella nya regering måste söka stöd för är den proposition som hon lovat V om mer pengar till de sämst ställda pensionärerna. Den ska läggas fram till riksdagen i vår.

Det skulle kunna uppstå ett läge där det blir Sverigedemokraternas röster som får den propositionen att gå igenom riksdagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.