Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvaret avslutar hemlig coronaövning

Sedan i slutet av januari har analyser av det nya coronaviruset genomförts i ett mobilt laboratorium vid Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå.
Virus (TT) • Publicerad 26 februari 2020
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet.
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet.Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Att övningen, som är ett samarbete med Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset i Uppsala, inte offentliggjorts tidigare handlar inte om något hemlighållande, menar Philip Bacchus, kommendörkapten och chef för CBRN-kompaniet vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå:

"Försvarsmakten måste ligga i framkant och förbereda för det oförutsedda, vi kommenterar inte alla övningar vi planerar och därefter genomför", säger han i ett pressmeddelande.

Annons

I slutet av januari flyttades med kort varsel laboratorium och personal från Umeå till Uppsalatrakten i syfte att snabbt utveckla metoder för att analysera prover tagna på misstänkt coronapatienter.

"I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att så snabbt som möjligt möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall", säger Christer Larsson, chef för det mobila biologiska laboratoriet.

Enligt Akademiska sjukhuset visade övningen att det snabbt kan upprättas en fungerande analyskedja.

"Skulle vi få behov av att hantera många prover, till exempel vid större utbrott, så vet vi nu att denna möjlighet fungerar", säger Erik Salaneck, docent och infektionsläkare på sjukhuset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons