Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsmakten stäms – sparkade anställd

På grund av bland annat samarbetsproblem fick en anställd inom Försvarsmakten sparken.
I en stämning av facket krävs staten på lön och 200 000 kronor i skadestånd, förutom att avskedandet ska upphävas.
BLEKINGE • Publicerad 8 februari 2019
Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt Försvarsmaktens personalansvarsnämnd är grunden till beslutet om avskedandet att personen i fråga bland annat haft problem med att samarbeta under hela sin anställning, inte utfört sina arbetsuppgifter och brustit i yrkesetik.

Den anställde har vid två tillfällen anmält sina chefer för kränkande särbehandling, men enligt arbetsgivarens utredningar är det inget som har kunnat konstateras. I stället kom man fram till att personen ifrågasatt arbetsgivarens ledning och arbetssätt.

Annons

Den anställde nekar till alla anklagelser och menar i stället att han eller hon utsatts för mobbning, diskriminering och kränkande särbehandling.

Efter att ha blivit inblandad i ärendet menar nu facket att det inte funnits någon saklig grund för uppsägning och stämmer nu arbetsgivaren.

Enligt stämningen vid Arbetsdomstolen ska personen ha utsatts för omotiverade restriktioner i arbetet och under en rehabilitering, samt hindrats i sitt uppdrag som skyddsombud. Man menar att Försvarsmakten agerat otillbörligt och lagstridigt.

Förutom att avskedandet förklaras ogiltigt krävs att lön betalas ut, samt att personen ska få 200 000 kronor i skadestånd.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons