Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gotlands företagare hoppas på turismen

Gotlands ekonomi är helt beroende av sommarturismen – beskedet om sommarens resor avgör därför allt.
Om turisterna inte får komma hit väntas många konkurser och växande arbetslöshet.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Färjorna har fortsatt gå under pandemin, men utan speciellt många resenärer.
Färjorna har fortsatt gå under pandemin, men utan speciellt många resenärer.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Enligt Björn Wallenström, vd för Gotlands Cykeluthyrning, har turisterna från Mälardalen störst betydelse för öns ekonomi.
Enligt Björn Wallenström, vd för Gotlands Cykeluthyrning, har turisterna från Mälardalen störst betydelse för öns ekonomi.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring, tror att arbetslöshet och konkurser är att vänta om turisterna uteblir.
Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring, tror att arbetslöshet och konkurser är att vänta om turisterna uteblir.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Besöksnäringen på Gotland omsätter 4,4 miljarder årligen.
Besöksnäringen på Gotland omsätter 4,4 miljarder årligen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uteserveringar och kaféer i Visby under början av juni håller öppet, men än så länge har turisterna uteblivit.

– Hittills har vi förlorat alla konferenser, kryssningar, skolklasser, och så Almedalen, säger Björn Wallenström. Hans bolag omsätter ett vanligt år knappt sju miljoner, det mesta under några veckor på sommaren.

Annons

Men i år blir det inget vanligt år. Allt hänger nu på regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut om hur det blir med turismen i sommar.

– Vi vill ha ett besked om vad det blir för sommar på Gotland. Den här väntan är jättejobbig, framför allt för våra sommarjobbare som inte vet om de kommer få jobba eller inte, säger Björn Wallenström.

Maxar under sommaren

Cykeluthyrningen riktar sig tydligt mot turister, men det är inte bara de som väntar med spänning på beskedet. Öns ekonomi är uppbyggd kring turismen, berättar Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.

– Catering, tvätt, bygg, teknik, städ, allt maximeras under sommarmånaderna, säger hon.

Besöksnäringen på Gotland omsätter årligen 4,4 miljarder kronor, varav 75 procent under juni–augusti.

– Vi famlar i ovisshet. Det är jobbigt att inte veta något om hur det blir. Regeringen har företagens öden i sina händer nu.

Från början skulle beskedet om sommarens resor kommit i fredags. Men det sköts upp och väntas i stället komma under veckan.

– Jag vet företagare som inte kunde sova under natten till i fredags, för att beskedet var så viktigt. Och sen kom det inte. Det är oansvarigt, säger Frida Ganshed.

Hoppas på lättnad

De gotländska företagarna räknar inte med en vanlig sommar. Även om restriktionerna lättas kommer turisterna inte våga åka i lika stor utsträckning som vanligt. Möjligen kan det bli någon mellanlösning där de som äger fastigheter på Gotland eller har andra kopplingar till ön kan få komma.

Ett scenario där restriktionerna ligger kvar som i dag vore förödande, anser företagarna.

Annons

– Då kommer många företag gå omkull och många familjer tappar sin försörjning. Det leder till ökad psykisk ohälsa och arbetslöshet. Vi pratar om en hel ungdomsgeneration som inte får sommarjobb, som kanske inte fick en student, och som inte kommer kunna göra vad de planerat i höst, säger Frida Ganshed, som uppskattar att mer än 1 000 sommarjobb nu står på spel.

TT: Vad vore en bra lösning?

– Jag hoppas att restriktionerna lättas så att vi kan resa inom Sverige. Vi kan ju räkna ut en nettosiffra på hur många som är här och man skulle kunna förstärka vården utifrån det eller hitta samverkanslösningar med närliggande regioner.

Sålt cyklarna

På en parkeringsplats i utkanten av Visby står Björn Wallenström med sina kollegor och servar cyklar. När uthyrningen ligger i träda har man tvingats hitta andra sätt att få in pengar. Dessutom har man minskat ner cykelparken från 900 till 750 för att rädda likviditeten

– Vi försöker vara kreativa och hitta nya intäktskällor, som att åka runt och serva cyklar. Det går inte att jämföra med intäkterna vi skulle haft, men allt över noll är bra.

TT: Vad hoppas du på?

– Att läget är så pass stabilt att det kan komma hit turister så att vi kan komma ur 2020 hyfsat. Det är skillnad på att tappa 30 och 90 procent av omsättningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons