Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Halshugg alla" – anklagelser mot oljejätte

I två containrar hölls runt 200 män fångna i tre månader. De nekades mat och vatten, misshandlades och torterades – tills merparten var döda.
Massakern ägde rum vid den franska oljejätten Total Energies anläggning i Moçambique 2021, enligt en granskning i Politico.
Moçambique • Publicerad 5 oktober 2024
Soldater från Rwanda och Moçambique i provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado) i samband med de våldsamma oroligheterna i nordöstra Moçambique 2021. Stillbild från ett videoklipp taget i augusti 2021.
Soldater från Rwanda och Moçambique i provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado) i samband med de våldsamma oroligheterna i nordöstra Moçambique 2021. Stillbild från ett videoklipp taget i augusti 2021.Foto: Marc Hoogsteyns/AP/TT
Moçambiques president Filipe Nyusi skakar hand med Total Energies vd Patrick Pouyanné under ett möte i huvudstaden Maputo i februari 2023. Totals jätteprojekt i Moçambique fortgår.
Moçambiques president Filipe Nyusi skakar hand med Total Energies vd Patrick Pouyanné under ett möte i huvudstaden Maputo i februari 2023. Totals jätteprojekt i Moçambique fortgår.Foto: Moçambiques presidentkansli via AP/TT
Striderna i Cabo Delgado 2021 tvingade tusentals civila på flykt. På bilden syns människor som precis återvänt sedan Moçambiques regering återtagit kontrollen över provinsen från extremister i augusti 2021.
Striderna i Cabo Delgado 2021 tvingade tusentals civila på flykt. På bilden syns människor som precis återvänt sedan Moçambiques regering återtagit kontrollen över provinsen från extremister i augusti 2021.Foto: Marc Hoogsteyns/AP/TT

"Det är dags att hugga ved."

Fångarna i metallcontainrarna lär sig snart vad soldaternas kodord betyder: det är dags att avrätta ännu en grupp män. De som väljs ut förs i väg med huvudena täckta av tomma rissäckar.

Annons

Övergreppen i Moçambique som rapporteras av Politico begicks av soldater anlitade av världens fjärde största privata oljebolag, Total Energies. Huruvida företaget kände till vad som pågick är oklart.

Det berörda naturgasprojektet tillkännagavs i maj 2019. Total hade köpt 26,5 procent och den ledande rollen i ett gigantiskt oljefält i en konfliktzon på andra sidan klotet: i Kap Delgado (Cabo Delgado) i nordöstra Moçambique, sedan 2017 skådeplats för ett blodigt islamistiskt uppror.

– Vi älskar risker, sade koncernchefen Patrick Pouyanné till tankesmedjan Atlantic Council om megaprojektet.

Stod i avföring

Total skulle snart visa sig ha underskattat riskerna. I mars 2021 intog IS-kopplade extremister staden Palma, dödade hundratals och tvingade Total att pausa verksamheten. Amnesty rapporterade då om grova krigsbrott begångna även av regeringsstyrkor.

Några månader senare låstes 180–250 män in i två fraktcontainrar vid entrén till Totals jätteanläggning på halvön Afungi, strax intill Palma, av soldater ur en regeringsstyrka som anlitats av Total för att vakta det så kallade "Totalandia".

Fångarna var civila som flytt strider mellan armén och jihadisterna, men som soldaterna påstod tillhörde islamistgruppen al-Shabab (inte att förväxla med den somaliska gruppen med samma namn).

I containrarna fanns inga toaletter. Männen fick uträtta sina behov där de stod. Med flera dagars mellanrum fick de en näve ris och en flaskkork med vatten. I desperation klättrade de på varandra för att slicka kondens från taket.

– Folk svimmade. Vi kunde inte andas, säger 28-årige Salimo, en av få som överlevde, till Politico.

Total nekar vetskap

En annan beskriver hur det var så trångt att de tvingades stå "som torkade fiskar" i den 30-gradiga värmen. Regelbundet utsattes männen för misshandel och tortyr.

En dag fördes 15 av dem i väg för att "gräva en grop". De kom aldrig tillbaka. Tre dagar senare hände samma sak med en ny grupp. Proceduren upprepades tills de bara var 26 kvar.

Annons

– Ingen pojke eller man får överleva, hörde 32-årige Mwanda en av soldaterna säga.

– Alla ska halshuggas.

De som trots allt överlevde släpptes i september 2021, sedan de upptäckts av rwandisk militär anlitad för att bekämpa al-Shabab. Männen och deras anhöriga "avråddes" från att prata om det som hänt.

Totals man i Moçambique, Maxime Rabilloud, säger till Politico att bolaget inte känner till övergreppen.

I maj i år meddelade franska åklagare att de utreder anklagelser mot Total Energies om vållande till annans död i samband med al-Shababs attack mot Palma i mars 2021. Anhöriga till dödsoffer och överlevande anklagar bolaget för att ha förbisett riskerna för sina inhyrda underleverantörer i området.

Fakta: Total Energies i Moçambique

Kap Delgado (Cabo Delgado) i nordöstra Moçambique, nära Tanzanias gräns, är rikt på naturgas, guld, rubiner, grafit och timmer, vilket gör att internationella aktörer sedan länge tävlat om exploateringar i området.

Samtidigt har regionen präglats av ytterst våldsamma islamistiska uppror och regelbundna terrorattacker med många offer. Strider mellan den IS-kopplade jihadistgruppen Ansar al-Sunna – lokalt kallad al-Shabab men orelaterad till gruppen i Somalia med samma namn – och regeringsstyrkor har rasat sedan 2017.

2019 inledde Total Energies sitt jätteprojekt i Cabo Delgado, där enorma fyndigheter av flytande fossilgas (LNG) hittats ett knappt årtionde tidigare. För att bygga sin anläggning på halvön Afungi tvingade bolaget över 550 familjer att lämna sina hem, enligt rättsorganisationer.

För att vakta anläggningen anlitade Total en specialstyrka med runt 700 moçambikiska regeringssoldater, befälhavare och paramilitär polis. Total betalade för styrkans löner, boende och utrustning.

Efter att ha tvingats sätta verksamheten på paus efter våldsamma oroligheter 2021 har Total återupptagit driften i Cabo Delgado. Samtidigt fortsätter väpnade extremistgrupper sina blodiga attacker i området.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons