1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En omhändertagen för fylla och en mindre brand utanför Karlshamn.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Larmet om en gräsbrand i Skärserås, Karlshamns kommun, kom vid 23.30. Det finns ingen farbar väg fram till platsen och det tog en stund för räddningstjänsten att ta sig fram.

Enligt inringaren var det en markbrand med rökutveckling på flera olika ställen efter att en elkabel gått av.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Branden var på fyra gånger en meter och vid klockan 01 avvecklade sig räddningstjänsten från platsen.

En man i Karlskrona omhändertogs av polisen under natten för fylla. Mannen, som är runt 35 år gammal misstänks även för ringa narkotikabrott.

Sverige

Strax före midnatt inkom larm till SOS om förmodad drunkning i Tunafjärden i Åkersberga utanför Stockholm.

När räddningstjänsten kom till platsen hittades en herrelös båt med nycklarna i, men ingen person befann sig i båten.

– Det förekom tydliga tecken på att någon hade kört båten nyligen för motorn var varm och nycklarna i, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Räddningstjänsten och sjöräddningen sökte av platsen men kunde inte hitta någon.

– Vi lämnade platsen strax efter ett efter att ha sökt av vattnet runt båten men utan att hitta någon, säger Johan Winses vid räddningstjänsten Stockholm. (TT)

Norrköping inför slumpmässiga drogtester av elever på de kommunala gymnasieskolornas yrkesprogram.

En av orsakerna till beslutet är att det förekommer elever som är drogpåverkade på skolan under skoltid, skriver Folkbladet.

För att kunna drogtesta elever måste man ha deras eller deras målsmäns samtycke, det gäller även när drogtesterna ska vara frivilliga och slumpmässiga. I ett första steg ska ett 20-tal klasser i årskurs 1 på de kommunala gymnasiernas yrkesprogram informeras om drogtesterna och därefter erbjudas samtycke.

Drogtesterna kommer, när de genomförs, göras av personal på skolan som utbildats inom elevhälsan. (TT)

En man i Ljusdal åtalas för mordförsök efter att ha jagat sin före detta flickvän med kniv och knivhuggit henne svårt i centrala Ljusdal i juli.

Mannen, som är i 50-årsåldern, började bråka med kvinnan i en bil och när han huggit henne med kniven lyckades hon fly ut ur bilen, skriver helahälsingland.se

Mannen jagade efter henne och attackerade kvinnan med kniven och högg henne på överkroppen inför flera vittnen. Han greps kort efter händelsen av polis.

Kvinnan fördes till Uppsala med svåra, men inte livshotande skador. (TT)

Världen

Skatteminister Scott Morrison har valts till ny australisk premiärminister efter att Malcolm Turnbull röstats bort vid ett partimöte.

Morrison vann över tidigare inrikesminister Peter Dutton, som var den som utmanat om premiärministerposten. (TT)

Runt 600 personer har evakuerats från sina hem då en skogsbrand härjar utanför Berlin.

Elden har spridit sig på en yta på ungefär 300 hektar söder om Potsdam, som ligger sydväst om den tyska huvudstaden. Branden närmar sig tre byar, där invånare har blivit tillsagda att utrymma.

Flera hundra brandmän deltar i en omfattande släckningsinsats. Elden spred sig snabbt då marken i området är torr. (TT)

Stevie Wonder, Jennifer Hudson, Faith Hill, Chaka Khan och många andra artister kommer att uppträda vid Aretha Franklins begravning nästa vecka, rapporterar The Hollywood Reporter med hänvisning till nyhetsbyrån AP som har talat med Gwendolyn Quinn som var Franklins presstalesperson i många år.

Ceremonin kommer att innehålla flera gospelinslag och hålls i Greater Grace Temple i Detroit den 31 augusti.

Souldrottningen Aretha Franklin avled den 16 augusti i år. Hon blev 76 år gammal. (TT)

Ryska påverkansförsök på nätet har inte begränsat sig till den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. De har även riktat in sig på att elda på debatten om vaccineringar, visar en ny studie.

Enligt studien från George Washington University har Twitterkonton som verkar ha kontrollerats av botar och ryska nättroll låtsats vara användare som engagerat sig i vaccindebatten.

Botarna publicerade inlägg för och emot vaccinationer mellan 2014 och 2017. (TT)