Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Både bil- och båtbrand i Blekinge.

Nederländerna vann Eurovision. Men en låtskrivare till vinnarlåten är svensk.

Blekinge

På natten till söndagen brann en bil vid Björkerydsvägen söder om Fridlevstad.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.01. Räddningstjänst från Rödeby samt polis skickades till platsen.

– Det är en bil som brinner 50 meter från ån (Nättrabyån) vid Björkerydsvägen. I och med att den står så nära ån släcker vi inte utan låter den brinna ut. För att inte skita ner så mycket, säger Torbjörn Svensson, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge.

Branden ska inte ha spridit sig till terrängen och ingen person ska vara skadad.

På natten till söndagen ska det ha tagit eld på en båt vid Kollevik utanför Karlshamn. SOS Alarm fick uppgift om branden klockan 04.31.

– Vi fick in larm om att man skulle ha hört en båt som lämnat hamnen i Kollevik och efter det hade man hört motorproblem och sett kraftiga lågor, säger Ann-Sophie Jakobsson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten västra Blekinge.

Räddningstjänst från Karlshamn och ambulanspersonal skickades till platsen. Båten ska vara cirka åtta meter lång och brann med öppna lågor.

– Man påbörjade släckning direkt och i nuläget är branden på båten släckt, säger Jakobsson klockan 05.45.

Man ska ha haft branden under kontroll klockan 05. Båten ska bärgas till land.

– Sedan är det eftersök i vattnet och längs kusten för att se om det är någon i vattnet eller någon som tagit sig i land. Nu är det inga personer som varit synliga där ute. Vi vet inte alls om någon befunnit sig där, säger Ann-Sophie Jakobsson.

Polis och sjöräddning är också involverade i arbetet.

Skåne

Två män i 25-årsåldern vårdas på sjukhus i Malmö med allvarliga skottskador under natten till söndagen.

Polisen fick kännedom om händelsen vid Almgården klockan 01.29. Polis och ambulans skickades dit.

– Vi får in flera samtal om skottlossning. Ungefär samtidigt kommer det in två yngre män på akuten vid Sus i Malmö, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

De ska ha tagit sig dit med en privat bil.

Polisen spärrade av den förmodade brottsplatsen för en teknisk undersökning. Brottsrubriceringen är försök till mord.

– Vi vidtar en rad olika utredningsåtgärder. Men det är ingen misstänkt, säger Keismar vid klockan 03.30.

Avspärrningarna togs bort på söndagsmorgonen.

Sverige

Duncan Laurence's och Nederländernas vinnarlåt i Eurovision har artisten skrivit tillsammans med Joel Sjöö som är bördig från Dalsjöfors utanför Borås. Gota Media når honom i Tel Aviv strax efter att Nederländernas vinst är ett faktum.

– Wow! Det är på samma gång en lättnad, det har varit en sån hype. Det går inte att komma ifrån att tänka ”Det här tar vi hur lätt som helst”. Men man vet ju samtidigt att man inte gör det, så lätt är det inte. Det är en sån lättnad och en extrem glädje! Jag tror att glädjen kommer att ta över mer och mer, säger Joel Sjöö till Gota Media.

Slutet av tittarröstningen blev en riktig rysare. Och det var inte klart vem som skulle vinna förrän de absolut sista rösterna var offentliggjorda.

– Det var helt sjukt vilken tvist det blev på slutet, det gjorde de ju snyggt.

Sveriges John Lundvik slutade på en sjätteplats.

En man har knivskurits i Åkersberga i Stockholm. Larmet kom till polisen klockan 01.15 på lördagsnatten.

Händelsen har inträffat utomhus och utreds som ett mordförsök, uppger polisen för TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska mannen vara allvarligt skadad och ha försts till sjukhus i ambulanshelikopter. Enligt tidningen har polisen haft helikoptrar som sökt efter personer som lämnat platsen i bil. (TT)

Världen

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har projektiler avfyrats från "ockuperat territorium", syftande på Golanhöjderna i gränslandet mellan Israel och Syrien.

– Israeliska flygplan avfyrade minst tre projektiler från ockuperade Golan, säger Rami Abdul Rahman, som driver SOHR.

Enligt honom sköts två av dessa mot en syrisk brigad i al-Qunaytra (Quneitra) inte långt från Golanhöjderna, medan den tredje stoppades av syriskt luftvärn. Enligt Sanas rapportering "hanterades" projektilerna av luftvärnet.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna. Den har under kriget utfört hundratals anfall i Syrien, mot vad den beskrivit som Iran- eller Hizbollah-kopplade mål.

Även i fredags öppnade Israel eld mot mål i al-Qunaytra.

Golanhöjderna är ett omstritt område som delvis intogs av Israel under sexdagarskriget 1967, och sedan dess ockuperas av landet. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.