Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Vid 20:30 på lördagskvällen larmades polisen om en misshandel i Olofström. En man ska ha sett massa ungdomar som varit vid hans brygga.

– När han går ut för konfrontera dem uppstår en dispyt som slutar med att ungdomsgänget går på mannen och sparkar och slår honom. Sen uttalde de även hot mot honom och staketet ska även vara sönder på hans brygga. Han upptäcker senare att någon också krossat ett fönster på hans bil, säger Magnus Hansson, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Mannen ska inte fått några allvarliga skador. Polisen har upprättat en anmälan om misshandel, olaga hot och skadegörelse. I nuläget är ingen gripen.

 

Vid 00:30 i samband med SD:s sommarfestival i Sölvesborg är det en överförfriskad person som inte gör som han blir tillsagd. Han försöker ta sig in på festivalområdet och blir avvisad. När polis kommer för att föra honom från platsen gör han motvärn vilket resulterar i en anmälan om våldsamt motstånd.

 

Vid 00:35 larmades SOS om en singelolycka på Elleholmsvägen i Mörrum. Räddningstjänsten åkte till platsen där en bil kört av vägen och ner i ett dike.

Två personer, en man och en kvinna, ska ha befunnit sig i bilen vid tillfället.

Mannen kunde ta sig ut själv medan kvinnan behövde hjälp och togs med ambulans till sjukhus. Skadeläget är oklart. Hon ska ha haft skador i ansiktet men varit talbar när hon lyftes in i ambulansen.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt rattfylleri och vållande till kroppsskada.

 

Vid 01:45 larmades SOS om en brand vid järnvägen i Inglatorp. Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte där en bil som börjat brinna av oklar anledning. Branden ska inte ha spridit sig vidare. Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.

 

Vid 02-tiden larmades polisen i Karlskrona om att en person blivit knivhuggen i Ronneby

Polisen åker till platsen och anträffar där en man med skärsår i ansiktet och knivhugg i bålen.

– Patruller åker dit och får ganska snabbt en utpekad gärningsman. Det blir en katt och råtta-lek i Ronneby med hundpatrull på plats. Vid 04-tiden anträffas han, säger Magnus Hansson, inre befäl vid polisen i Ronneby.

Händelsen rubriceras i nuläget som mordförsök.

Skadeläget på den målsägande är oklart men ska inte vara livshotande. Han har inte hörts av polisen ännu men ska vara utskriven från sjukvården.

Den gripne är en pojke under 18-år. Senare under natten anhölls han av åklagare.

 

Vid 03:06 larmades SOS om en trafikolycka i Ronneby. En moped här kört upp och vält i rondellen vid Stadshuset. Föraren kontrollerades på plats av ambulanspersonal medan räddningstjänsten städade upp läckage från mopeden.

 

Under kvällen och natten har polisen också varit närvarande under säkerhetsarbetet med SD-dagarna i Sölvesborg.

– SD-dagarna kan sammanfattas som stökigt med många småmisshandlar och hög fyllenivå. Inga grova brott men en ganska tråkig stämning enligt patrullerna som varit ute, säger Magnus Hansson, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

 

Sverige

Polisen i Skåne har på senaste tiden fått in flera ärenden om att personer fastnat i gungor och behöver hjälp att komma loss. Det skriver polisen på sin sajt.

Inringarna har oftast varit barn eller ungdomar som larmat polis eller räddningstjänst till lekplatser runtom i Skåne.

Enligt polisen har det visat sig att nöden som regel varit fingerad och att syftet i stället varit att få dit räddningstjänsten för att sedan filma det hela och lägga ut materialet på sociala medier.

Polis och räddningstjänst i regionen uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn om allvaret i att fingera en nödsituation.

"När räddningstjänsten larmas till och är upptagna med fingerade nödsituationer, är risken stor att hjälpen till verkliga nödsituationer blir fördröjd och att det får allvarliga konsekvenser", skriver de bland annat.

Falskt larm är ett brott med böter eller fängelse i straffskalan. (TT)

 

En man i 70-årsåldern åtalas för grov våldtäkt mot barn och även fyra fall av sexuellt ofredande vid Södertälje tingsrätt, skriver Länstidningen Södertälje.

Två målsägande som då var minderåriga har under flera års tid utsatts, i händelser som ägt rum på olika platser i Sverige.

Bland åklagarens bevisning finns förhör med de målsägande, den tilltalade mannen och vittnen samt journalanteckningar från vården. (TT)

 

Världen

En astronaut uppges olovligen ha loggat in på sin partners bankkonto från rymdstationen ISS. Paret har varit mitt uppe i en bitter separations- och vårdnadsstrid det senaste året, skriver The New York Times.

Astronauten Anne McClain medger via sin advokat att hon har varit inne på kontot, men uppger att hon bara ville se till att familjens ekonomi var i ordning och att det fanns tillräckligt med pengar för att betala räkningarna.

USA:s rymdstyrelse Nasa håller nu på att försöka gå till botten med historien, som kan vara den första formella misstanken om brott i rymden.

De fem nationella eller internationella rymdstyrelser som är delaktiga i ISS – USA, Ryssland, Japan, Kanada och europeiska ESA – har väletablerade procedurer för att hantera juridiska spörsmål. Enligt dem ska respektive lands rättsordning gälla för astronauterna, rapporterar BBC.

Rymdlagarna medger också utlämning till jorden om ett land vill åtala en astronaut från ett annat land. Det är dock inte aktuellt i det här fallet, eftersom bara USA är inblandat och McClain redan har återvänt från sin rymdresa. (TT)

 

Två poliser har skottskadats i Borgå öster om Helsingfors, meddelar finländsk polis enligt medier i landet.

Vad som har hänt är oklart, men enligt vittnesuppgifter på sociala medier pågår en stor polisjakt på de skyldiga i staden. In- och utresande kontrolleras i vägspärrar som polisen har satt upp.

Utåt är polisen tystlåten, och utlovar mer information först vid en presskonferens klockan 10 lokal tid på söndagen. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.