Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Två anhållna för narkotikainnehav i Hässleholm.
Publicerad 24 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Två unga män greps i Hässleholm vid 23-tiden på torsdagskvällen.

De misstänks för narkotikabrott (eget bruk och innehav). Polisen misstänker att narkotikan skulle säljas vidare.

Annons

Männen, som är i 20-årsåldern, ska ha haft narkotika på sig. Ytterligare preparat upptäcktes vid husrannsakan.

Föraren av bilen de färdades i misstänks även för drograttfylleri. Båda männen anhölls senare under natten till fredagen.

Ytterligare en bil stoppades i Hässleholm, vid klockan 00.20. En man i 35-årsåldern misstänks ha kört den drogpåverkad.

Även i Kristianstad misstänks en man i 20-årsåldern för drograttfylleri, dessutom för olovlig körning. Polisen beslagtog bilen han körde vid 01-tiden.

Här saknas innehåll

Sverige

För tredje natten i rad har stadsdelen Sätra i Gävle drabbats av anlagda fordonsbränder. Vid 22.40-tiden på torsdagskvällen kom ett larm om en husvagnsbrand som visade sig ha spridit sig till ännu en husvagn och två släpkärror.

Någon timme senare kunde polisen efter vittnesuppgifter gripa en person en bit ifrån brandplatsen.

Trots gripandet inkom senare två nya larm om bilbränder i området och polisen jagar nu fler misstänkta.

– Flera gärningsmän verkar det ju vara i och med att vi har gripit en misstänkt och det brinner ändå. Vi får utreda om det som har varit tidigare nätter kan kopplas till personen som är gripen, säger Andreas Örth, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

På torsdagen hade polismyndigheten i Gävle ett särskilt möte för att ta fram en plan för situationen i området, skriver Gefle Dagblad. Bland annat har polisen nu hög närvaro i Sätra för att förebygga fler anlagda bränder.

Den gripne är misstänkt för skadegörelse alternativt grov skadegörelse.Tidigare nätter har omkring 20 bilar brunnit. (TT)

Världen

Annons

Minst 25 personer har avlidit i det nya coronaviruset. Kollektivtrafiken i åtta kinesiska städer har ställts in, samtidigt som antalet diagnosticerade ökar.

Den drabbade staden Wuhan bygger nu ett sjukhus med 1 000 vårdplatser, enligt statliga kinesiska medier.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 25, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830 människor. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt myndigheterna.

Dessutom undersöks ytterligare 1 072 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i åtta städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas 26 miljoner människor av reserestriktioner. (TT)

Besättningen på en grekisk oljetanker som fördes bort av beväpnade män i Kamerun i slutet av december har släppts fri.

Fartyget Happy Lady hade ankrat i hamnen Limbe nära Kameruns ekonomiska storstad Douala, när gärningsmännen tog sig ombord och förde med sig åtta i besättningen. Förutom den grekiske kaptenen kidnappades fyra andra greker, två filippinier och en ukrainare.

"Jag är glad att de fem grekiska sjömännen är fria. Våra samlade insatser har fungerat", skriver den grekiska sjöfartsministern Giannis Plakiotakis på Twitter.

De åtta kunde gå fria "efter förhandlingar", uppger sjöfartsdepartementet utan att ange om lösen betalats.

Guineabukten utanför Kameruns kust är världens farligaste farvatten när det gäller sjöröveri och gisslantagningar till sjöss. Enligt en rapport från International Maritime Bureau, en avdelning inom Internationella handelskammaren (ICC), står området för 73 procent av alla världens kidnappningar och 92 procent av alla gisslantagningar till sjöss. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons