Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högre risk för svinpest i flera län

Djur • Publicerad 23 juni 2021
En korvmacka som kastats i naturen eller en blodig jaktstövel kan orsaka ett utbrott av afrikansk svinpest (ASF). Arkivbild.
En korvmacka som kastats i naturen eller en blodig jaktstövel kan orsaka ett utbrott av afrikansk svinpest (ASF). Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Skåne, Blekinge, Halland och Södermanland är de län där risken är störst att den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest ska utvecklas, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Afrikansk svinpest (ASF) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Att sjukdomen löper större risk att etableras i de fyra nämnda länen beror på stor vildsvinspopulation och mycket trafik från länder med pågående ASF-utbrott.

Annons

Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer dock risken att virussjukdomen når Sverige som låg.

"Ju tidigare smittan upptäcks, desto bättre förutsättningar har vi att effektivt bekämpa och begränsa ett utbrott av afrikansk svinpest", säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har sitt ursprung i Afrika, söder om Sahara.

Under senare år har sjukdomens spridning ökat kraftigt och förekommer sedan 2014 i flertalet länder i EU.

Smittspridning sker via direktkontakt mellan djuren, eller genom indirekt överföring via människor, transportbilar, och redskap. Exempelvis kan en korvmacka som kastats i naturen eller en blodig jaktstövel orsaka ett utbrott av ASF.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons