unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Högsta arbetslösheten på 23 år

Antalet arbetslösa låg i fjol på den högsta nivån sedan 1997. Men andelen kommer att stiga ytterligare en halv procentenhet närmaste tiden i spåren av de hårdare restriktionerna, spår Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén befarar allt högre bestående långtidsarbetslöshet. Arkivbild
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén befarar allt högre bestående långtidsarbetslöshet. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Ett dramatiskt och allvarligt år på arbetsmarknaden.

Det är den samlade bedömningen av coronaåret 2020, från Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Allt hände egentligen i våras. Sedan stabiliserades arbetslösheten och har sedan i somras i det närmaste legat still strax under nio procent. Sundén räknar med att den under de närmaste månaderna stiger till en topp kring 9,3 procent av arbetskraften för att landa på ett snitt på 9,0 procent 2021.

– Det är fortfarande stor osäkerhet. De ökade restriktionerna kommer att påverka arbetsmarknaden negativt, säger Sundén.

Långtidsarbetslöshet oroar

Över 80 000 fler är inskrivna som arbetslösa hos landets förmedlingar i dag än för ett år sedan. Nästan 50 000 fler går på Arbetsförmedlingens olika program, varav den stora bulken av ökningen i någon form av stöd- och matchningstjänster hos privata utförare som därmed fått fullt upp.

Annika Sundén pekar på vikten av att förhindra att den stora ökningen av nya arbetslösa under fjolåret hamnar i långtidsarbetslöshet. 175 000 inskrivna har varit det i över tolv månader, 24 000 fler än för ett år sedan. Dessutom står 112 000 människor på randen till att bli långtidsarbetslösa, de har i nuläget varit arbetslösa mellan sex och tolv månader.

– En farhåga är att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer, säger hon.

Skola om sig

Det viktiga blir att få många att skola om sig. Flera yrken som drabbats hårt av krisen kommer inte att komma tillbaka till samma nivåer som förut. Det är jobb inom den fysiska handeln. Många företag passar dessutom på att göra sig av med mängder av lättare administrativa jobb som automatiseras i allt större utsträckning.

– Dessa grupper som blivit arbetslösa måste ställa om, säger Sundén.

Fakta: Arbetsmarknaden i december

8,8 procent av arbetskraften eller 456 453 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av december. Motsvarande siffror samma tid 2019 var 7,4 procent eller 373 595.
62 742 ungdomar eller 11,8 procent av arbetskraften i åldrarna 18 till 24 år var inskrivna som arbetslösa. Det kan jämföras med 50 045 eller 9,2 procent i slutet av december 2019.
26 258 av de inskrivna arbetssökande fick ett nytt arbete i december, jämfört med 18 408 samma månad ett år tidigare.
2 857 personer varslades om uppsägning i december (3 405).
Källa: Arbetsförmedlingen