Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höjda avgifter för vatten och avlopp i landet

Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2020
Beroende på var i landet du bor kan priserna för vatten och avlopp skilja sig åt kraftigt. Arkivbild.
Beroende på var i landet du bor kan priserna för vatten och avlopp skilja sig åt kraftigt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priset för vatten och avlopp ökar på många håll i landet, visar en undersökning som Nils Holgersson-gruppen gjort, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat så har VA-avgiften ökat med över 20 procent i Pajala, Alingsås och Sala mellan 2019 och 2020.

Annons

Nils Holgersson-gruppen skriver på sin hemsida att VA-kostnaden ökat i genomsnitt med fyra procent i landets kommuner och att avgiften för en "typlägenhet" är 4 874 kr/år.

Undersökningen visar även på stora skillnader i avgiftsnivå för landets kommuner.

– Den dyraste kommunen har en VA-kostnad på nästan fem gånger så mycket som den billigaste. Vi förstår att det finns ett investeringsbehov i vissa kommuner, samtidigt är den här väldigt stora skillnaden svår att förstå, säger Hans Dahlin, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, till radion.

Enligt undersökningen har Solna kommun den lägsta VA-avgiften i landet med 24,7 kr/kvm och Nordanstig den högsta med 130,2 kr/kvm. Skillnaderna i pris kan inte enbart tillskrivas olika geografiska förutsättningar, då Norrtälje kommun har en kostnad på 125,2 kr/kvm.

Snittet för riket ligger 2020 på 73,1 kr/kvm.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons