Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Honduras flyttar ambassad före årsskiftet

Honduras hoppas kunna flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem i slutet av året. Det beskedet kommer från både Honduras president Juan Orlando Hernández och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israel/Honduras • Publicerad 21 september 2020
Honduras hoppas kunna inviga sin nya ambassad i Jerusalem före årsskiftet. Arkivbild.
Honduras hoppas kunna inviga sin nya ambassad i Jerusalem före årsskiftet. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

"Vi hoppas kunna ta det här historiska steget före årsskiftet, så länge pandemin tillåter det.," skriver president Hernández på Twitter.

Därmed ser Honduras ut att bli det andra landet, efter Guatemala, att följa USA:s mycket kontroversiella beslut för drygt två år sedan att flytta sin ambassad till Jerusalem.

Annons

Landets intention att flytta ambassaden har varit känd sedan tidigare. Beskedet att invigningen nu snart tycks vara på gång kommer knappt en vecka efter det att Förenade arabemiraten och Bahrain skrivit under ett avtal om att normalisera relationerna med Israel. Av tradition har arabstaterna i Mellanöstern vägrat att erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier.

Jerusalems status har varit en av de tuffaste frågorna i konflikten. Ambassadflyttarna, liksom USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, har väckt fördömanden från stora delar av omvärlden. Bland andra EU har upprepat att man anser att Jerusalems status ska avgöras i framtida fredsförhandlingar.

Paraguay valde till en början också att flytta sin ambassad till Jerusalem, men drog efter några månader tillbaka beslutet och återöppnade sin ambassad i Tel Aviv i september 2018.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons