Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svarthyra för skattepengar i unik prövning

Får socialen neka dig hyrespengar om du hyr svart? Ja, tyckte Göteborgs kommun. Nej, menar däremot två domstolar.
Nu ska fallet prövas i högsta instans – vilket får konsekvenser för hela landet, rapporterar .
Bostad • Publicerad 28 december 2022
Frågan om huruvida hyresbidrag från socialtjänsten ska gå till personer som hyr lägenheter svart ska nu prövas i högsta instans. Arkivbild.
Frågan om huruvida hyresbidrag från socialtjänsten ska gå till personer som hyr lägenheter svart ska nu prövas i högsta instans. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

När en göteborgare i 50-årsåldern ansökte om bidrag till hyran i december i fjol blev det stopp hos socialtjänsten.

Beslutet motiverades med att mannen inte kunde uppvisa något andrahandskontrakt som var godkänt av hyresvärden. Mannen hyrde därmed svart, vilket skulle innebära att pengarna från kommunen skulle gå till ett olagligt upplägg.

Annons

Mannen, som bott i samma lägenhet i flera år och tidigare fått bidrag för hyran, överklagade beslutet – och fick rätt. Enligt förvaltningsrätten i Göteborg finns det inga krav på att en person som söker hyresbidrag måste visa upp ett godkänt andrahandskontrakt. Kommunen ska endast pröva om personen har kostnader för sitt boende, och om kostnaderna är skäliga. Kammarrätten gick senare på samma linje.

Nu ska fallet prövas av högsta instans: Högsta förvaltningsdomstolen. Domen blir vägledande i frågan om huruvida socialhjälp ska gå till svartkontrakt. Det innebär att alla landets kommuner och socialtjänster framöver ska förhålla sig till vad domstolen kommer fram till.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons