Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ica-advokat: "Finns ingen smoking gun"

Flera av de åtalade Ica-handlarnas advokater hävdar att deras klienter bara följde sin magkänsla när de köpte aktier för miljontals kronor inför bolagets börsutköp. Samtidigt ifrågasätts åklagarens bevisning.
– Det finns ingen “smoking gun”, säger advokat Tor Åström.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark i Stockholms tingsrätt.
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark i Stockholms tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT
Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja företräder en av de Ica-handlare som är åtalade för grovt insiderbrott. Arkivbild.
Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja företräder en av de Ica-handlare som är åtalade för grovt insiderbrott. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En nestor med unik inblick i Icas verksamhet som alltid haft bolagets aktier i hjärtat. Så beskriver advokat Henrik Olsson Lilja sin klient, en 66-årig Ica-handlare som står åtalad för grovt insiderbrott i samband med att Ica avnoterades från börsen hösten 2021.

– Det är alltid bra att köpa Ica-aktier, säger han.

Annons

Under sin presentation betonar Olsson Lilja att hans klient har en mångårig, unik bakgrund inom Ica – dels som handlare, dels som förbundsstyrelseledamot.

– Därför är det inte konstigt att han väljer att köpa aktier, han har levt i verksamheten under lång tid, och har alltid haft ett stort hjärta för Icas aktie.

Nekar till brott

Sal 27 i Stockholms tingsrätt var fullsatt när försvarets sakframställan inleddes.

Totalt åtalas 18 personer för olika typer av insiderbrott. Tolv av dem är misstänkta för grovt brott, vilket som mest kan ge sex års fängelse. Därutöver kan näringsförbud vara aktuellt för flera av de åtalade handlarna.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till handlarna. Alla parter nekar till anklagelserna.

Under kammaråklagare Pontus Hamiltons sakframställan förra veckan spelades flera telefonsamtal upp mellan den 66-årige Ica-handlaren och dennes bankman, där den senare uppmanades att köpa "så många aktier som möjligt".

Bankmannen avrådde handlaren från att köpa fler aktier, då det kunde tolkas som insideraffärer. Handlaren gick vidare ändå och banken anmälde då honom till Finansinspektionen.

Aktieköp i natten

En uppmärksammad scen i fallet utspelade sig på en årlig konferens där flera av parterna ska ha köpt stora mängder aktier mitt i natten. De ska vidare ha raderat sms-konversationer där aktieköpen har diskuterats när de fick kännedom om att de misstänks för insiderbrott, enligt åklagaren.

Flera av advokaterna hävdar att deras klienter agerade som de gjorde under hösten 2021 eftersom det förekom mycket diskussioner om Ica offentligt, bland annat i medier, och att det därför var lätt att uppfatta att något stort var på gång.

De åtalade framhåller att de såg Ica:s byte av vd som en signal på att företaget skulle kunna köpas ut från börsen och att detta fick dem att satsa så mycket pengar.

"Mänskligt att reagera"

Annons

Advokat Maria Robinson företräder en 55-årig man som driver ett företag som bedriver detaljhandelsrörelse med dagligvaror. Mannen är misstänkt för grovt insiderbrott.

– Åklagaren lägger alla åtalade i samma korg, men det är viktigt att rätten utgår från alla individuellt och bedömer dem utifrån det, säger hon.

Apropå de raderade sms-konversationerna säger Robinson:

– Det är mänskligt att reagera även om man inte har gjort något olagligt.

Advokat Tor Åström representerar en 50-årig kvinna som misstänks för grovt insiderbrott när hon köpt aktier tillsammans med den 55-årige företagaren.

Åström lyfter i sin sakframställan fram att åklagarsidan saknar tillräckligt tung bevisning.

– Det finns ingen “smoking gun” i det här fallet, det finns inga konkreta uppgifter om insiderinformation, säger han.

Fakta: Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Förhandlingarna inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september och väntas pågå i nio veckor.

Fakta: Insiderbrott

Insiderinformation är information om ett börsnoterat bolag som ännu inte har offentliggjorts.

Den som sitter på sådan information och utnyttjar den för att handla med värdepapper, som aktier, kan göra sig skyldig till insiderbrott.

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge fängelse i högst två år.

Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons