Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ikea-chefen tror på prissänkningar i höst

Ikea har drabbats hårt de senaste åren, först av pandemin och sedan av stigande råvarupriser.
Enligt toppchefen Tolga Öncu har en räddning varit Ikeas konservativa finanspolitik, med reserver för "regniga dagar".
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2022
Gula mattan rullades ut när Ikeas nya city-varuhus i Gallerian invigdes
Gula mattan rullades ut när Ikeas nya city-varuhus i Gallerian invigdesFoto: Claudio Bresciani/TT
Tolga Öncu, chef över Ingka-koncernens varuhus globalt.
Tolga Öncu, chef över Ingka-koncernens varuhus globalt.Foto: Claudio Bresciani/TT

I vintras meddelade Ikea att priserna i varuhusen höjdes med i snitt 9 procent globalt. Skälet var kraftigt stigande priser för transporter och råvaror.

– Vi har precis som de flesta andra haft vår beskärda del av utmaningar med leveransproblem och svårigheter med tillgång på material, säger Tolga Öncu, chef över Ingka-koncernens varuhus globalt.

Annons

Han är på plats i Stockholm för invigningen av Ikeas nya city-varuhus i Gallerian. Under morgonen har gula mattan rullats ut, dj:s har spelat, det har hållits högtidliga tal och bjudits på kaffe och mackor.

"Dramatiskt" skifte sedan pandemin

Pandemin gjorde att Ikea tvingades skynda på sin digitalisering. Nu ser Tolga Öncu att människor har ett annat köpbeteende än tidigare. De vill handla på sina villkor, både digitalt och fysiskt. Han beskriver skiftet som “dramatiskt”.

Att lansera varuhus mer centralt är en del av Ikeas strategi för att möta förändringen.

– Det är en del i resan att komma ännu närmare kunderna. Att finnas där de bor, socialiserar eller jobbar, säger han.

Hur prishöjningarna har tagits emot av kunderna är han delvis förtegen kring. För vissa produktkategorier har det accepterats, för andra har det kommit in "feedback", säger han.

Däremot menar han att Ikea inte har behövt ta ut hela kostnadsökningen mot kund, eftersom det funnits pengar att ta av.

– Ikea ägs av en stiftelse och har en konservativ finanspolitik. Vi har därför reserver för regniga dagar, något som Ingvar Kamprad brukade prata om. Nu har det regnat väldigt mycket, men vi har märkt av ett tydligt trendbrott, säger han.

Enligt Tolga Öncu ser Ikea tydligt hur de tidigare trånga transportkorridorerna har vidgats igen. Det kommer igenom fler varor och de kommer ut snabbare till varuhusen.

– När vi tittar på vår data så är varunivåerna i Europa tillbaka på samma nivåer som de var 2019. Nu ser vi fram emot att börja sänka priserna igen, säger han.

Redan efter sommaren hoppas han att Ikea ska kunna sänka priset på vissa produktkategorier. Han nämner förvaringssystem som en potentiell varugrupp.

Annons

TT: Det kommer inte behövas fler prishöjningar?

– Jag tror att vi inom detaljhandeln kommer att få vänja oss vid att priset på vissa produktkategorier höjs och andra sänks. Vi har ett brett utbud och många olika material i vårt sortiment, säger han.

"Tungt i hjärta och själ"

Ikea har inga globala priser utan anpassar prisnivåerna efter olika marknader och lokala förutsättningar, till exempel hur konkurrenterna agerar.

Nyligen kom beskedet att Ikea skalar ned sin verksamhet i Ryssland efter 20 år i landet, efter att först ha satt den på paus när kriget i Ukraina bröt ut. Enligt Tolga Öncu är det ett känslosamt beslut.

– Fokus har legat på att ta hand om våra anställda. Det känns tungt både i hjärta och själ att skala ned efter en jättelång relation med ryssarna. Det är tunga beslut och besked, som en konsekvens av ett tragiskt krig som får enorma konsekvenser i Ukraina, men också långt utanför, säger han.

Fakta: Ikeas nya varuhus i Stockholm

Ikea har öppnat ett nytt varuhus i Gallerian i centrala Stockholm.

Det nya varuhuset är 8 000 kvadratmeter och sträcker sig över fyra våningar.

Varuhuset är en del av en total investering i Stockholm på omkring 1,7 miljarder kronor.

Ikea har tidigare öppnat city-varuhus i bland annat London, Paris, Shanghai och New York.

Källa: Ikea

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons