Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga lättnader – men undantag för restauranger

Gränsen på 50 personer ligger fast, men restauranger får undantag vid musikevenemang, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff.
Politik (TT) • Publicerad 29 september 2020
Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister, och Mikael Damberg (S), inrikesminister, har i dag en pressträff.
Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister, och Mikael Damberg (S), inrikesminister, har i dag en pressträff.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Regeringen aviserar i dag en justering kring flera regelverk som har stått emot varandra, inledde Mikael Damberg pressträffen med Amanda Lind.

Sedan kom beskedet: evenemang mer fler än 50 personer kommer nu att tillåtas inom restaurangbranschen.

Testades i augusti

Annons

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer trädde i kraft 29 mars.

Senast i augusti skickade regeringen ut en promemoria på remiss med förslag för lättnader. Förslagen beskrevs då som ett första steg för att möjliggöra för fler evenemang där risken för smittspridning kan begränsas på ett betryggande sätt.

Bland annat ville regeringen lätta upp förbudet för mer än 50 personer för evenemang med sittplatser, framförallt inom kultur- och sportvärlden.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar ett nytt tak på 500 personer och att avståndet mellan personerna ska vara en meter.

Tidigare poliskritik

Polisen var i sitt remissvar kritisk till flera av regeringens förslag. Bland annat skrev myndigheten att man inte kommer att ha möjlighet att bedriva tillsyn av sammankomster och tillställningar.

En annan del av det förslag regeringen skickade ut i augusti var att restauranger och kaféer med artister som uppträder ska undantas från förbudet mot fler än 50 deltagare.

Polisen pekade i sitt remissvar på problem med att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra. Att införa lättnader i förbudet mot fler än 50 personer för till exempel danstillställningar inne på restauranger men inte för till exempel motionslopp ute i skog riskerar att framstå som svårförståeligt, ansåg myndigheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons