Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inget barhäng på krogen – nya restriktioner

Endast bordsservering kommer att tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer.
Om kraven inte uppfylls kan en verksamhet stängas.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 24 mars 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Ali Lorestani / TT

Nu införs nya restriktioner för att minska smittspridningen i Sverige. Det handlar om nya föreskrifter som riktar sig till kaféer, restauranger och barer, och som innebär att endast bordsservering kommer att tillåtas.

– Det här kommer såklart att påverka många företagare runt om i landet. Men det behövs för att minska smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Annons

Barer, krogar och restauranger måste riskminimera sin verksamhet, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Carlson.

Om kraven inte uppfylls kan en verksamhet stängas.

Johan Carlson varnar också för påskresor på pressträffen:

– Påsken är en stor reshelg, men det finns risker med resande. Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons