Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Affärsresenärerna återvänder till Scandic

Beläggningsgraden ökar markant, dessutom börjar nu företagskunderna återvända till Scandics hotell. Aktien lyfter drygt tre procent efter morgonens delårsrapport.
Ekonomi • Publicerad 28 oktober 2021
Scandic Continental vid Klarabergsviadukten i Stockholm. Arkivbild.
Scandic Continental vid Klarabergsviadukten i Stockholm. Arkivbild.Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Hotellkedjan Scandic var en av de större förlorarna under pandemin i linje med hela sektorn. I samband med delårssiffrorna för tredje kvartalet märks nu en tydlig återgång. Beläggningsgraden steg exempelvis från 36 procent i juni till drygt 58 procent i juli och företaget rapporterar att den legat över 50 procent under augusti-september. Att fritidsresandet ökat under sommaren har tidigare lyfts, nu ser dock företaget en ljusning även när det gäller företagsresandet.

"Vi har den senaste tiden sett en ökad bokningsaktivitet, inte minst för möten, vilket är drivet av att restriktionerna gradvis tagits bort och att allt fler nu återvänder till ett normalt arbetsliv på sina arbetsplatser. För närvarande är vår mötesaffär på ungefär 70 procent av nivån från samma period 2019", skriver företaget.

Annons

Under inledningen av oktober har trenden också fortsatt med ett ökat affärsresande.

"Mot bakgrund av den ökade bokningsaktiviteten har vi en positiv syn på marknadsutvecklingen för resten av året", skriver bolaget.

För Scandic landar nu rörelseresultat på 649 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 19 miljoner kronor samma period 2020.

Nettoomsättningen ökade med 79 procent till 3,7 miljarder kronor. Företaget kom med en så kallad omvänd vinstvarning för två veckor sedan men dagens rapport får ändå ett positivt mottagande på Stockholmsbörsen. Aktien stiger i förmiddagshandeln, för året som helhet är den dock "bara" upp tolv procent, betydligt svagare än utvecklingen för OMXS-index under samma period.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons