GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Isläggning i älvarna skjuter elpris i topp

Vattenkraften i norr går tillfälligtvis på halvfart. Det får elpriset i Norrland att skena.
Ekonomi • Publicerad 25 november 2021
Isen lägger sig i vattenkraftmagasinen. Arkivbild.
Isen lägger sig i vattenkraftmagasinen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredagen kostar en kilowattimme el i de två nordligaste elprisområden runt 120 öre, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med runt 15 öre som varit den normala dagsnoteringen den senaste månaden.

Orsaken är främst att vattenkraften i flera Norrlandsälvar måste gå ner rejält i effekt, framför allt i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv, enligt Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall.

När kylan sätter in vill kraftproducenterna att isen ska lägga sig, det underlättar produktionen för resten av vintern. Och för att det ska ske måste vattnet bromsas upp, strömmande vatten fryser sämre, vilket innebär mindre vatten igenom kraftverken. Det sker varje år, men det som möjligtvis är annorlunda är att det nu sker i tre älvar samtidigt, enligt Per Larsson.

Mindre vattenkraftproduktion, klent med blåst för vindkraften ihop med att kallare väder ökar förbrukningen får elpriset att stiga.

Den reducerade vattenkraftproduktionen kan pågå uppemot en vecka, enligt meddelande till kraftmarknaden, men kan förändras beroende på vädret.

TT
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.