Nyheter

Januari rekordvarm både på land och till havs

Klimat (TT-AFP) ,
De japanska körsbärsträden i Stockholm blommade redan i januari.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
De japanska körsbärsträden i Stockholm blommade redan i januari.

Ännu en mätning slår fast att januari i år var den varmaste januarimånaden som hittills uppmätts globalt. Den här gången kommer mätningen från den amerikanska vädermyndigheten NOAA.

Januari 2020 hade en genomsnittlig temperatur på 12 grader celsius globalt och slog därmed, enligt NOAA, januari 2016 med 0,02 grader.

Stora delar av Skandinavien, Ryssland och östra Kanada hade temperaturer långt högre än de normala.

Liknande mätningar från EU:s klimatforskningscenter Copernicus visade nyligen liknande resultat.

Det råder en stor enighet bland världens forskare om att växthusgaser, orsakade av människan, ligger bakom den ökande globala värmen. Enligt FN behöver utsläppen minska med nära åtta procent om året de kommande åren för att klimatmålen från Parisavtalet ska uppnås.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.