Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO kritiserar fängelse – "omänsklig" behandling

Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Kumlaanstalten för behandlingen av fångar under en pågående renovering, som SVT Örebro har rapporterat om.
Fångarna på en avdelningar har varit inlåsta i delade celler under merparten av dygnet och inte haft samma möjlighet som tidigare till gemenskap och utomhuspromenader.
Samhälle • Publicerad 20 mars 2023
Högsäkerhetsfängelset i Kumla får skarp kritik för behandlingen av fångar i samband med en pågående renovering. Arkivbild.
Högsäkerhetsfängelset i Kumla får skarp kritik för behandlingen av fångar i samband med en pågående renovering. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Fängelset har anmälts av fångar som klagat på att de varit inlåsta i delade celler i upp till 20 timmar per dygn på grund av renoveringen av ett duschutrymme.

Flera av dem har skrivit i sina anmälningar att den höga ljudnivån från renoveringen har orsakat stort obehag, och några av dem upplevde störningarna som tortyr, skriver JO i ett pressmeddelande.

Annons

JO Katarina Påhlsson genomförde en en oanmäld inspektion i fängelset kort efter det att anmälningarna kom in i början av februari, och konstaterar att förhållandena på den aktuella avdelningen är mycket påfrestande.

Även fångarnas möjlighet att träffa andra fångar och att få sin utomhuspromenad har varit begränsade under renoveringen.

"Under vissa förutsättningar skulle behandlingen av de frihets­berövade personerna framstått som närmast omänsklig", säger Påhlsson i pressmeddelandet.

JO säger vidare att renoveringsbehovet har varit känt i flera år, och att hon inte har övertygats om att Kumlaanstalten har gjort tillräckligt för att undvika den nuvarande situationen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons