Nyheter

Beslutet: Eldningsförbud införs i hela länet

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Jørn Bærheim

Från klockan 13.00 idag råder det totalt eldningsförbud i skog och mark i Blekinge.

Men grilla på tomten – det får man fortfarande göra.

– Beslutet som vi har tagit tillsammans med länets två räddningstjänster börjar gälla idag från klockan 13, säger Gustav Arfvén, tjänsteman i beredskap hos Länsstyrelsen, till Sydöstran under fredagen.

Varför tar ni det här beslutet?

– Därför att det just nu råder hög brandrisk i hela Blekinge. Det är torrt och varmt och en bekräftad nederbörd kommer tidigast på tisdag, säger Arfvén.

Får man grilla på sin tomt ändå?

– Ja, det får man, men inte i skog och mark.

”Vi vädjar till allmänheten att iaktta stor försiktighet och agera på ett sätt som minskar risken för brand i skog och mark”, skriver Räddningstjänsten Västra Blekinge på sin Facebook-sida.

Engångsgrillar och liknande anordningar är nu inte tillåtna och man man trotsar förbudet att göra upp eld i skog och mark kan det leda till böter.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.