Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Framme på rymdstation efter historisk färd

Det statliga monopolet på rymdresor är brutet.
Farkosten från privata uppstickaren Space X har dockat med den internationella rymdstationen (ISS) efter en problemfri resa från jorden – astronauterna har välkomnats av kollegerna på plats.
USA • Publicerad 31 maj 2020
Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.
Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Space|X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.
Space|X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Bob Behnkens och Doug Hurleys resa till ISS är visserligen beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa, men det är första gången ett privat företag bygger en raket och skickar ut människor i omloppsbana runt vår planet.

Färden till ISS beskrivs dock som skumpig av Behnken.

Annons

– Dragon (kapseln) pustade och frustade hela vägen till omloppsbanan, och vi körde eller red definitivt på en drake hela vägen upp, säger han efter ankomsten, enligt nyhetsbyrån AFP.

För den relativt nya aktören Space X har det varit en hård kamp att etablera sig i rymdbranschen.

– Känslorna bara sköljer över mig. Vi har jobbat i 18 år för detta, säger vd Elon Musk, även känd från bil- och energiföretaget Tesla.

Och liksom Nasa och USA:s president Donald Trump ser Musk bara helgens uppskjutning som början på en stor rymdsatsning.

– Detta är förhoppningsvis första steget på en resa till en civilisation på Mars.

Jättelikt eldhav

Nasa-chefen Jim Bridenstine manar dock till eftertanke.

– Vi firar inte än – vi firar när de i säkerhet kommit hem igen, säger han enligt medier i Florida.

Tidigare har USA:s astronauter fått förlita sig på Rysslands Sojuz-raketer för att kunna ta sig till ISS, men efter uppskjutningen sade Trump att USA nu hade återtagit sin plats som världens etta i rymden. Vladimir Ustimenko, talesperson för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, ställer sig dock frågande till uppståndelsen:

"Hysterin kring den lyckade uppskjutningen är svår att förstå. Det som har hänt borde ha skett för länge sedan. Nu är det inte bara ryssarna som flyger till ISS, utan också amerikanerna. Det är väl fantastiskt!", skriver han på Twitter.

Att rymdprogrammet är fullt av fallgropar påmindes Space X om så sent som i fredags, då den senaste prototypen till rymdraketen Starship exploderade och förstördes i ett jättelikt eldhav i Texas. Det är Starship som är tänkt att användas vid framtida expeditioner till månen och Mars – den är mycket större och av en annan typ än de Falcon 9 med kapseln Crew Dragon som används till ISS, så missödet drabbar inte de närmaste uppskjutningarna.

Japan näst på tur

Annons

Crew Dragon dockar automatiskt med ISS, även om astronauterna Behnken och Hurley kan ta över spakarna vid behov. Duon ska förstärka ISS-besättningen, som sedan svenskamerikanskan Jessica Meir med flera kom hem nyligen bara har bestått av tre personer; amerikanen Chris Cassidy och ryssarna Anatolij Ivanisjin samt Ivan Vagner.

Behnken och Hurley ska sedan tillbringa sommaren där uppe, innan samma kapsel för dem tillbaka. Formellt är hela denna resa ett sista test, "demo-2", innan Space X börjar med reguljär persontrafik till ISS.

Om allt går som det ska dimper Behnken och Hurley ner i Atlanten senast i augusti, och den första reguljära uppskjutningen – "crew-1" – äger rum några veckor senare. Plats på den har japanen Soichi Noguchi, samt två män och en kvinna från USA, Michael Hopkins, Victor Glover och Shannon Walker.

Fakta: USA:s nystart i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Så kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, väntas även den närmaste tiden få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons