GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karlskrona blir centrum för it-säkerhet

It-säkerhet blir ett allt viktigare ämne och i Karlskrona finns kompetens både inom näringslivet och BTH. Nu har ett nytt samarbete startat tillsammans med flera andra Östersjöländer.
BLEKINGE • Publicerad 4 maj 2018
Magnus Forsbrand, vd för Blue science park, och Jarno Salonen från VTT Technical research center of Finland invigde det nya klustret genom att knyta ihop två blå band.
Magnus Forsbrand, vd för Blue science park, och Jarno Salonen från VTT Technical research center of Finland invigde det nya klustret genom att knyta ihop två blå band.
Foto: Ola Åkeborn

Under Blue science parks evenemang Innovation day på BTH möts forskare, studenter, företag och andra som vill ta del av ny teknik. I torsdags presenterades nyheter inom e-hälsa, it och marin teknik.

På fredagen hölls sedan ett internationellt event där man bjudit in samarbetspartners från länderna kring Östersjön. Då invigdes också ett helt nytt samarbete, ett Nordeuropeiskt it-säkerhetskluster.

Aktörer i totalt 9 länder kommer framöver att utbyta erfarenheter och kunskap kring it-säkerhet och navet blir Karlskrona och Blue science park.

– It-säkerhet är ett otroligt viktigt ämne. När allt finns på internet och allt länkas samman kan allt också bli manipulerat. Vi i Europa ligger efter andra länder, som Kina, när det kommer till it-säkerhet men vi vill öka medvetenheten, säger Magnus Forsbrand som är vd för Blue science park.

– Hoten kommer överallt ifrån. Man kan till exempel tjäna mycket pengar på att låsa datorer och sedan kräva lösensummor för att öppna dem igen, säger Mårten Holmberg från Blue science park som kommer att hålla i arbetet med det nya klustret.

Många missar också säkerhetstänket kring den vanliga digitala tekniken vi har hemma, som till exempel övervakningskameror som går att hacka.

– Vanligen är det företag som drabbas men det blir mer och mer attacker mot enskilda människor som har dålig kännedom om riskerna. Ofta är tjänster med hög säkerhet inte särskilt användarvänliga men vi hoppas kunna hitta lösningar som är både lättanvända och har hög säkerhet. I slutändan är det upp till mig som enskild att skydda mig, men jag behöver hjälp från företagen, säger Jarno Salonen från VTT Technical research center of Finland.

I Karlskrona har man lång erfarenhet av att jobba med it och Magnus Forsbrand tror att it-säkerhet kommer att bli nästa steg. Redan nu har man bra förutsättningar, bland annat genom utbildningar på BTH.

EU satsar enligt Magnus Forslund mycket pengar på it-säkerhet och han hoppas nu att det ska gynna Karlskrona.

– Vi hoppas att det kommer bli mycket pengar till forskning på BTH och att det här projektet kan ge tillbaka mycket till regionen, säger han.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.