Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Katastrofen fortsätter: 43 000 döda i Somalia

För sjätte säsongen i rad verkar regnen utebli på Afrikas horn. Och nu kommer den första formella dödssiffran över lidandet: 43 000 människor beräknas ha dött i förtid i torkan under förra året.
Somalia • Publicerad 20 mars 2023
Somalier köar för vatten, distribuerat av norska NRC Flyktinghjälpen. Bilden är tagen nära staden Baidoa i höstas.
Somalier köar för vatten, distribuerat av norska NRC Flyktinghjälpen. Bilden är tagen nära staden Baidoa i höstas.Foto: Mohamed Sheikh Nor/AP/TT

Av dödsoffren är ungefär hälften barn. Och "den nuvarande krisen är långtifrån över", konstateras i rapporten som Världshälsoorganisationen WHO och FN-organet Unicef sammanställt.

Situationen i Somalia, Etiopien och Kenya förvärras av globala problem som stigande matpriser och kriget i Ukraina. Det sistnämnda gör också att hjälporganen har svårt att få gehör för sina larm.

Annons

– Många av de vanliga givarna har tvått sina händer, de fokuserar på Ukraina, sade FN:s Somalia-koordinator Adam Abdelmoula när USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield besökte Mogadishu i januari.

När mänskligheten fortsätter att elda fossila bränslen och driva på klimatförändringarna syns inte heller på sikt på någon ljusning, utan regnperioderna blir alltmer opålitliga. Många experter varnar för att trenden är att den pågående katastrofen fortsätter och blir värre än svälten 2011, som krävde en kvarts miljon människoliv i Somalia.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons