Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kebnekaises nordtopp högst i år igen

Natur • Publicerad 5 oktober 2020
Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.
Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.Foto: Gunhild Rosqvist /Stockholms universitet
Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.
Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.Foto: Gunhild Rosqvist /Stockholms universitet

Den har sakta men säkert tappat i höjd, Kebnekaises sydtopp. Länge var den Sveriges högsta punkt men för andra året når den inte över nordtoppen, visar den officiella mätningen som gjordes den 17 september. Sydtoppens höjd fastställdes då till 2 096 meter – 0,8 meter lägre än nordtoppen.

Sydtoppen är nämligen en glaciär som långsamt krymper i det varmare klimatet, medan Nordtoppen består av berg.

Annons

"Under de senaste 25 åren har Sydtoppen i snitt förlorat 1 meter per år", säger mätansvariga Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I fjol skilde det 1,2 meter mellan de båda topparna. Att skillnaden blev mindre i år kan förklaras med att vintern var lång och snörik och att sommaren inte var särskilt varm, vilket gjorde att all vintersnö inte hann smälta bort.

Mätningen av sydtoppen har gjorts årligen sedan 1940-talet och utförs av forskare vid Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen. Stationen är knuten till Stockholms universitet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons